100 éve született Gábor Miklós

2019. April 06.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Koszorúzással emlékeztek Gábor Miklós (1919-1998) Kossuth-díjas színművészre születésének 100. évfordulója alkalmából a szülőházán elhelyezett emléktáblánál pénteken Zalaegerszegen.

Fotó: MTI

Gábor Miklós, a 20. század egyik kiemelkedő színésze, rendezője, gondolkodó teoretikus színházi ember volt – fogalmazott emlékbeszédében Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatója. Felidézte Gábor Miklós gyermekkorát: a színművész öt éves koráig élt Zalaegerszegen, közel a zalaegerszegi mozihoz, amelyet édesapja 1944-ig üzemeltetett.

A Nemzeti Színházban és a Madách Színházban töltött évek után 1975-ben a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Ruszt József hívására 1983-ban, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház nyitóelőadásán Lucifer szerepét játszotta Madách Imre Az ember tragédiája című drámájában – idézte fel az életút fontos állomásait Besenczi.

Kitért arra is, hogy Gábor Miklós halála után két évvel, 2000-ben özvegye, Vass Éva megalapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést minden esztendőben a legjobb Shakespeare-alakítást nyújtó színész veheti át.

Arról vagy az igazgató nem szólt, vagy a hír nem említette meg: az EMMI főosztályvezetője arról tájékoztatta a Gábor Miklós Alapítvány ügyvédjét, hogy a minisztériumnak – először a díj történetében – nem áll módjában a Gábor Miklós-díjat támogatni. Noha még nem született meg a döntés, hogy ki lesz az idei díjazott, de az alapítvány közölte: "Gábor Miklós születésének 100. évfordulóján, április 7-én szívünk minden melegével és pénz nélkül fogjuk átadni a díjat a leendő Gábor Miklós-díjas színésznek." (Forrás)

A Kossuth-díjas művész születésének századik évfordulója tiszteletére tartott megemlékezésen a városvezetők, színházi szakemberek és színházbarátok vettek részt. A Gábor Miklós szülőházán 2002-ben elhelyezett emléktáblán Béres János szobrászművész a legendássá vált ballonkabátos, puhakalapos Lucifer alakját örökítette meg.

Gábor Miklós, 100, Gábor Miklós-díj

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok