Edinburghban lenne most jó élni!

2019. August 03.  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Több ezer előadás várja a látogatókat az edinburghi fesztiválokon augusztusban. A nemzetközi fesztivál vendégei között van mások mellett Gustavo Dudamel, az eseményt kísérő Fringe-en pedig jócskán több mint háromezer programból válogathatnak az érdeklődők péntektől augusztus 26-ig. A központi témák között van az éghajlatváltozás és a brit európai uniós tagság megszűnése (Brexit) is.

Fotó: Edinburgh Evening News

Növekvő gondot okoz a fellépők szerint a költségek emelkedése. Többen közülük változásokat sürgetnek annak érdekében, hogy a fesztivál ne váljon eliteseménnyé. Rendkívül drágán lehet csak szálláshoz jutni, és a fellépők egy része attól tart, hogy a fesztivál kirakateseménnyé alakul át. A jegyeladások ennek ellenére hatodik éve nőnek, idén rekordszámú, 63 országból érkeznek fellépők.

Noha a skóciai városban már elkezdődött a művészeti fesztivál, még nagyobb érdeklődés kíséri Fringe fesztivált, amely hagyományosan a kevésbé ismert, feltörekvő társulatok és előadóművészek terepe, de a kínálatban világszerte ismert nevek is szerepelnek.

Fellép (Sir) Ian McKellen (akinek így nem ugrik be: Gandalf a Gyűrűk urából, vagy Magneto az Xman-ből), aki országos turnét tart az Egyesült Királyságban, hogy a bevételekből színházakat segítsen, első edinburghi szereplésének ötvenedik évfordulóját ünnepli a fesztiválon.

Visszatérő vendég a Fringe-en Eddi Izzard komikus, aki Dickens Szép remények című művének feldolgozásával érkezik Skóciába.

 Stephen Fry (A hal neve Wanda, Oscar Wilde szerelmei, Galaxis útikalauz stopposoknak) egyszemélyes előadása előzetes várakozások szerint a fesztivál egyik fénypontja lesz.

A Fringe központi témái között szerepel az éghajlatváltozás, amelyre több előadás is felhívja a figyelmet. Több produkció is foglalkozik majd a politikával, többek között az új brit kormányfő, Boris Johnson tevékenységével.

A nemzetközi fesztiválon fellép a Recirquel is, az újcirkusz társulat a My Land című előadása mellett bemutatja a Párizs éjjel felújított változatát is.

Edinburgh, Fringe, fesztivál, Recirquel

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok