Idén is lesz SZÚR! Tavaly az újságírók győztek, a színészek most visszavághatnak!

2020. August 18.  ·   Bulvár   ·  Színházvilág.hu, MTI

Szeptember 4-én rendezik meg a Futball Éjszakáját, amelynek keretein belül a színészek is megmutathatják, mit tudnak a pályán: a már százéves múlttal rendelkező SZÚR-nak, azaz a színész-újságíró rangadónak ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sényő ad otthont.

Bujtor, Juhász Jácint, Bodrogi,Zenthe, Papp Laci és Major és a többiek – kellett egy csapat!

Majdnem 100 éve, hogy először rendeztek Színész Újságíró rangadót Magyarországon. Az egykoron százezres tömeget vonzó futballeseményről az Újságmúzeum írt magával ragadó múltidézőt, amelyet most szinte változtatások nélkül közlünk.

Az első színészek-újságírók meccsre 100 éve, 1920. június 12-én került sor az MTK sporttelepén. Itt még nem voltak betétprogramok, csak egy focimeccs a színészek és a kritikusok között. A gyászos trianoni döntés után nem sokkal jól jött az embereknek egy kis kikapcsolódás, így megnézték, hogyan vesz revánsot a tollforgatókon a színésztársadalom. Ahogy a Színházi Élet írta:

„Végre itt volt az alkalom, hogy a színészek megfizessenek minden rossz kritikáért, csípős jelzőért, elhallgatott nevekért."

A színészeknél pályára lépett a komikus Salamon Béla is, aki aztán évtizedeken át a SZÚR emblematikus alakja volt. A Színházi Élet aztán némi meglepetésre nem a színészeken, az írókon élcelődött tovább:

„Lógott rajtuk a trikó, egyetlen egynek nem volt egy becsületes vádlija.”


Az Újságírók csapata 1983-ban. Kapusmezben Déri János.
Fotó: Fortepan.hu/ Magyar rendőr

 

Az izgalmas mérkőzést aztán 4:3-ra a színészek nyerték, hogy aztán még a II. világháború előtt többször is megmérkőzzenek egymással a felek.
A virágkorát aztán a szocialista rendszerben élte a SZÚR. 1959-ben például nagy szenzációt jelentett, hogy a színészek csapatában Papp László, a híres ökölvívó is pályára lépett. Az 1962-es SZÚR-on a kapuban Major Tamás állt, az ellenfél kapuját pedig Garas Dezső, Zenthe Ferenc és Bodrogi Gyula rohamozta a több tízezer néző előtt.

Egy évvel később a kezdőrúgást Salamon Béla végezte el, aki ugyebár az első színész-újságíró összecsapáson is ott volt. 1965-ben mindenki elégedetten csettintett, hiszen 6:6 lett a meccs vége, az 1966-os esemény csúcspontjaként pedig fellépett az operettprimadonna, Honthy Hanna is.

A SZÚR az év egyik rangos eseményévé vált, olyannyira, hogy még egy külön újságot is kiadtak róla, Plajbász és Paróka címmel. 1969-ben is nyolcvanezren voltak a Népstadion lelátóin, ekkor a Flintstone család is megjelent, pontosabban a magyar hangok: Csákányi László, Márkus László, Psota Irén és Váradi Hédi helyett Bálint Erzsébet.


A Flintstone család bevonult a Népstadionba.
Fotó: Fortepan.hu/Nagy Gyula

1970-ben, az NB I-es focimeccsek csökkenő nézőszáma miatt a Képes Sport újságírója véresen komolyan gondolta, amikor felvetette, mi lenne, ha az első osztályú focimeccseknél a szünetben az Illés vagy az Omega játszana, biztosan többen kimennének (amit kitalált, Amerikában szépen csöndben megcsinálták…). Ez volt az az év, amikor két SZÚR-t is rendeztek, mert több százezer ember hiába igényelt jegyet a májusi eseményre, nem jutott be. 1978-ban gólgazdag meccset láthatott a publikum, 9:8-ra nyertek a színészek. A csapatukban feltűnt egy vendégjátékos is, egy bizonyos Ljubisa Szamardzsics, akit megtapsoltak a nézők, de nem annyira, mint 1985-ben. Akkor ugyanis már a Forró szél főszereplőjeként, Surdaként imádta az ország.

Arra is talán már kevesen emlékeznek, hogy a színész-újságíró rangadók egyik legeredményesebb játékosát úgy hívták, Bujtor István. A langaléta színész (aki ifjúsági válogatott kosárlabdázó is volt korábban), 1975-ig 18 gólt lőtt az újságíróknak.

Aztán elmúlt a varázs. A rendszerváltozáshoz közeledve már nem volt annyira fontos a SZÚR és szépen lassan megszűnt az az esemény, amely hosszú évtizedekig garantáltan telt házat vonzott a Népstadionban. Elvitte a rendszerváltás a Wartburgokkal, a kubai naranccsal és az ikertelefonnal együtt.
Nekem azért hiányzik.
Sokkal jobban, mint az ikertelefon…

Forrás: Újságmúzeum/Facebook.com

***

Hogy az idei SZÚR-t miért pont Sényőn rendezik és mi lesz a csapatok összeállítása, arról egyelőre nincs információ, tavaly a gyepre lépett többek között Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Rudolf Péter, Vecsei H. Miklós, Sándor Péter, Straub Dezső – sőt, hölgyek is: Keresztes Ildikó és Polyák Lilla. A Vasas Illovszky Rudolf Stadionjában az újságírók 6-3-ra verték a színészek válogatottját. Idén lehet szépíteni!

 

SZÚR, színész-újságíró rangadó, Újságmúzeum, Futball Éjszakája

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok