Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban

3 hete  ·   Általános   ·  szinhazvilag.hu

Nem indult átlagos napnak január 28-a a Vörösmarty Színházban. Már reggel sürgött-forgott az egész épület, rendezőasszisztensek készítették elő a szövegkönyveket, a munkatársak rendezgették a Kozák András Stúdiót és a tárgyalót, hogy a két olvasópróba kezdetére minden készen álljon.

Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban

Először a Trianon szereplői töltötték meg a harmadik emeleti Stúdiót, hiszen óriási szereplőgárdát (köztük Gáspár Sándort, Seress Zoltánt és Trokán Pétert) vonultat fel az előadás. A trianoni békediktátum 100 évfordulóján méltóképpen emlékezik meg a társulat erről a történelmi sorsfordulóról. Ahogy Szikora János rendező az olvasópróbán elmondta, nem a véletlen műve, hogy a színház nagyszínpadán egymást követi Vajk Istvánná válásának, az államalapításnak története, és a múlt század egyik legvitatottabb történelmi eseményének története:

„Ezek ugyanis nem történelmi színdarabok, hanem a nemzeti önismeretről szólnak. Mindkét jelentős eseményről sokan sokféleképpen írtak, hiszen mint tudjuk, a győzteseké a jog és a győztesek írják a történelmet. A mindenkori győztesek.” 

Sárosi István drámája titkosítás alól feloldott parlamenti és diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával, objektíven és sokkoló erővel tárja fel a trianoni tragédia külföldi kulcsszerepelőinek kétes szerepét, és ezzel párhuzamosan Magyarország évszázadokra visszatekintő történelmi felelősségét is a tragikus végkifejlet alakulásában.

Sárosi István - Trianon című drámájának ősbemutatója 2020. március 7-én lesz a Vörösmarty Színház Nagyszínpadán.

* * *

Alighogy megkezdődött a Trianon olvasópróbája, megérkeztek a Mikve szereplői is, ugyanis a Pelikán Fészekben is bemutató készül. Telihay Péter rendezésében Hadar Galron Megtisztulás – Mikve című darabjának olvasópróbáján az előadás alkotója nyolc színésznőnk koszorújában fogalmazta meg gondolatait a darabról.

„A dráma problémáinak magyarázata az ortodox zsidó kultúrában keresendő. Hadar Galron ki tudja tágítani univerzálisabb problémává azokat a lokális színeket, amit az ortodox vallás előír. Ami nagyon jelenvaló most közöttünk. Az elnyomás, a nők helyzete, a tradíciók versus emberi jogok. Számos olyan aktualitásról fogunk beszélni, amiről azt gondolom, jó, hogyha van véleményünk. A darab alapkérdése, hogy a nők hogyan tudnak működni a társadalmunkban, ami még mindig a férfiak törvényei szerint működik.” 

Az előadás egy rituális fürdőben, egy mikvében játszódik, ahol a vallási előírásoknak megfelelően havonta egyszer az asszonyok megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjükkel. Itt találkoznak a különböző helyzetű, és korú nők, akik történeteket osztanak meg egymással saját életükről, gondjaikról. Együtt keresik helyüket, női és emberi létük értelmét, egy férfiak uralta világban. 

Az előadás bemutatója 2020. március 7-én lesz a Pelikán Fészekben.

Vörösmarty Színház, Trianon, Megtisztulás, Mikve, próba, bemutató, színház

Képtár

  • Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban kép 45926
  • Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban kép 45927
  • Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban kép 45929
  • Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban kép 45930

Kapcsolódó esemény

 

 

Szólj hozzá!


Rigócsőr királyfi dalra fakad

Rigócsőr királyfi dalra fakad

A Békéscsabai Jókai Színház is színpadra állítja a Grimm-Kocsák Tibor-Bozsó József által jegyzett Rigócsőr királyfi című mesemusicalt. A...
 
Színház naptár

Az elit utolsó vacsorája

A k2 Színház február 22-én és 23-án mutatja be legújabb előadását Tarnóczi Jakab rendezésében a Mu Színházban, Búcsúkoncert címmel.

A szerelmesek háza Pompejiben és a Nagymező utcában

A kettőnek valójában semmi köze egymáshoz, mindössze annyi, hogy a szókapcsolattal pár napon belül kétszer is találkoztunk. Igaz, a Radnóti Színház darabjának pontosan "házai" a címe...
Új színdarabok