Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban

2020. február 06.  ·   Általános   ·  szinhazvilag.hu

Nem indult átlagos napnak január 28-a a Vörösmarty Színházban. Már reggel sürgött-forgott az egész épület, rendezőasszisztensek készítették elő a szövegkönyveket, a munkatársak rendezgették a Kozák András Stúdiót és a tárgyalót, hogy a két olvasópróba kezdetére minden készen álljon.

Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban

Először a Trianon szereplői töltötték meg a harmadik emeleti Stúdiót, hiszen óriási szereplőgárdát (köztük Gáspár Sándort, Seress Zoltánt és Trokán Pétert) vonultat fel az előadás. A trianoni békediktátum 100 évfordulóján méltóképpen emlékezik meg a társulat erről a történelmi sorsfordulóról. Ahogy Szikora János rendező az olvasópróbán elmondta, nem a véletlen műve, hogy a színház nagyszínpadán egymást követi Vajk Istvánná válásának, az államalapításnak története, és a múlt század egyik legvitatottabb történelmi eseményének története:

„Ezek ugyanis nem történelmi színdarabok, hanem a nemzeti önismeretről szólnak. Mindkét jelentős eseményről sokan sokféleképpen írtak, hiszen mint tudjuk, a győzteseké a jog és a győztesek írják a történelmet. A mindenkori győztesek.” 

Sárosi István drámája titkosítás alól feloldott parlamenti és diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával, objektíven és sokkoló erővel tárja fel a trianoni tragédia külföldi kulcsszerepelőinek kétes szerepét, és ezzel párhuzamosan Magyarország évszázadokra visszatekintő történelmi felelősségét is a tragikus végkifejlet alakulásában.

Sárosi István - Trianon című drámájának ősbemutatója 2020. március 7-én lesz a Vörösmarty Színház Nagyszínpadán.

* * *

Alighogy megkezdődött a Trianon olvasópróbája, megérkeztek a Mikve szereplői is, ugyanis a Pelikán Fészekben is bemutató készül. Telihay Péter rendezésében Hadar Galron Megtisztulás – Mikve című darabjának olvasópróbáján az előadás alkotója nyolc színésznőnk koszorújában fogalmazta meg gondolatait a darabról.

„A dráma problémáinak magyarázata az ortodox zsidó kultúrában keresendő. Hadar Galron ki tudja tágítani univerzálisabb problémává azokat a lokális színeket, amit az ortodox vallás előír. Ami nagyon jelenvaló most közöttünk. Az elnyomás, a nők helyzete, a tradíciók versus emberi jogok. Számos olyan aktualitásról fogunk beszélni, amiről azt gondolom, jó, hogyha van véleményünk. A darab alapkérdése, hogy a nők hogyan tudnak működni a társadalmunkban, ami még mindig a férfiak törvényei szerint működik.” 

Az előadás egy rituális fürdőben, egy mikvében játszódik, ahol a vallási előírásoknak megfelelően havonta egyszer az asszonyok megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjükkel. Itt találkoznak a különböző helyzetű, és korú nők, akik történeteket osztanak meg egymással saját életükről, gondjaikról. Együtt keresik helyüket, női és emberi létük értelmét, egy férfiak uralta világban. 

Az előadás bemutatója 2020. március 7-én lesz a Pelikán Fészekben.

Vörösmarty Színház, Trianon, Megtisztulás, Mikve, próba, bemutató, színház

Képtár

  • Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban kép 45926
  • Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban kép 45927
  • Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban kép 45929
  • Elkezdődött a Trianon és a Megtisztulás - Mikve próbafolyamata a Vörösmarty Színházban kép 45930
 

 

Szólj hozzá!


Tiszta a levegő! A kecskeméti színház fogadóterei biztonságosak

Tiszta a levegő! A kecskeméti színház fogadóterei...

Pénteken a Nyolc nő című darab bemutatójával rajtolt a 2020/21-es évad a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban – mindenki nyugodjon le,...
 
Színház naptár

Bál a miskolci Savoyban

A Bál a Savoyban Ábrahám Pál egyik legnépszerűbb, napjainkban is Európa szerte játszott operettje. Ma este lesz a miskolci premierje.

A média tegnap nem volt túl tisztességes a Vígszínházzal kapcsolatban

"Rudolf Péter kitiltotta Eszenyit a Vígszínházból" – harsogták jobbról-balról a médiumok. Volt, amelyik egész egyszerűen kihagyta azt a fontos mondatot, ami miatt a színház kénytelen volt közleményt kiadni – változtatás nélkül közöljük.
Új színdarabok
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Semmi
Semmi
Budapest 
Semmi
Semmi
Budapest