Amerikai komédiás magyar gyökerekkel: Ernie Kovács

2020. January 13.  ·   Általános   ·  Színházvilág.hu

Január 13. szerencsétlenséget hozott Ernie Kovacs életébe: a magyar származású komédiás 58 éve ezen a napon halt meg Los Angelesben egy autóbalesetben.

A nap, amikor a magyar komédiás, Ernie Kovacs Los Angeles-ben meghalt egy autóbalesetben

Ernie Kovacs, vagyis Kovács Ernő nem Magyarországon született, hanem a New Jersey-i Trentonban – magyar emigráns szülők gyermekeként jött a világra 1919. január 23-án.

Legendás nevettető volt, akit a People Weekly hetilap a televíziózás mindenkori 25 legnagyobb csillaga közé sorolt. Valójában ő hozta létre a televíziós talkshow-t, a műfaj több eleme nála jelent meg először.

Szeretett a képernyőn és azon kívül is a legváratlanabb dolgokkal előállni: háziállatként selyemmajmokat tartott, egy philadelphiai élő show-műsorban jaguárral birkózott, amikor pedig hajnalonta műsort vezetett, felbérelt egy taxisofőrt, aki egyben szakács is volt, hogy készítsen neki otthon reggelit, amelyet aztán a fuvar előtt közösen fogyasztottak el...

Felszabadult, gyakran rögtönzésekre épülő, a vizuális megjelenítés határait feszegető komikus stílusából számos televíziós program merített ötletet. Olyan ikonikus műsorokra gyakorolt hatást, mint a Rowan & Martin's Laugh-In, a Saturday Night Live vagy a Sesami Street. Chevy Chase 1976-ban, az SNL-ért kapott Emmy-díj átvételekor külön köszönetet mondott neki, és az 1982-ben megjelent, Ernie Kovacs: Television's Original Genius (A televíziózás eredeti géniusza) című dokumentumfilmben is hálával emlékezett rá.

Bár 1957-ben Emmy-díjra jelölték, tehetségét csak 1962-ben, autóbalesetben bekövetkezett halála után ismerték el: 1962-ben posztumusz Emmy- és a Directors' Guild díjjal tüntették ki, negyedszázaddal később pedig a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiájának Hírességek Csarnokába is bekerült. 1986-ban a Rádiós és Televíziós Múzeum (ma Paley Center) kiállítást szervezett munkáiból.

1962. január 13-án Chevrolet Corvair típusú autójával belehajtott egy telefonfülkébe, és életét vesztette. Kovácsról – akit gyakran fotóztak szivarral a kezében –  a rendőrség azt feltételezte, hogy a szivargyújtó után keresgélt, így vesztette el kocsija fölött az irányítást...

Temetésén többek között Frank Sinatra, Jack Lemmon és Dean Martin vitték a koporsóját.

Sírja a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben áll, ezzel a felirattal:

Semmi sincs mérséklettel - mindannyian szeretjük őt!

A cikk forrásaAz ötlet innen

 

Ernie Kovacs, USA, komédiás, tévéshow

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok