Veled mi történt az elmúlt 10 évben? Ott tartasz, ahol szerettél volna?

2019. March 12.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

Volt-e bármi, amiben nagyot változtál? Mit gondolna a mostani életedről a 10 évvel ezelőtti éned? A Még 1 Mesét Akciócsoport tagjai most belenéznek a varázstükörbe, amely segítségével visszatekintenek az elmúlt 10 évben történt eseményekre, változásokra, örökre megmaradó történetekre...

Fotó: Szabó Gábor

Jacob L. Moreno pszichiáter Bécs parkjaiban lézengő gyerekek spontán eljátszott történeteiből fogalmazta meg, hogy mekkora ereje van a lelki munkában a játéknak: „cselekedni, játszani és rögtönözni kell”. A Bécsből Amerikába emigráló pszichiáter felismerte, hogy az improvizációs színházat gyógyításra is lehet használni, s olyan ma is használatos önismereti és terápiás módszerek fejlődtek ki, mint a pszichodráma. Moreno színházi kísérletét halála után egy évvel, 1975-ben keltette életre Jonathan Fox, amikor megalapította az első playback színházat Amerikában. Azóta világszerte működnek társulatok, s Magyarországon is több aktív társulat létezik.

2009 tavaszán történt, hogy a Nagyító Alapítvány önkénteseinek lelkesedése, a barátság erejébe vetett hit és a kísérletezési vágy létrehozott egy olyan (első) előadást, amely talán a műfaj megálmodásakor az alkotó képzeletében is élhetett. Spontán módon, a történet mesélőjére figyelve, ösztönből, figyelemből és szeretetből egy különleges színházi este kerekedett. Akkor, ott megszületett a társulat: a Még 1 Mesét Akciócsoport. A playback improvizációs színház műfaja határtalan lehetőséget ad arra, hogy saját történeteinket újraéljük, értelmezzük, vagy mások történetein keresztül találkozzunk önmagunkkal.

Minden előadás egyedi és megismételhetetlen lebegés az önismereti élmény és a színházi játék határán. Az előadás a nézők rövid hangulataival indul, a megérkezéssel. Folytatódik az átvezetéssel, amikor már egymással osztanak meg személyes történeteket, majd a harmadik részben a játékmester kérdései mentén hosszabb történeteket mesélnek. Ezeket a társulat „visszajátsza” a színpadon, azaz improvizációs színházi eszközökkel jeleníti meg. Így olyan önismereti és színházi élményben lehet részünk, amely emészthető és hozzásegít az önreflexióhoz.

A Még 1 Mesét Akciócsoport azon playback improvizációs színházi társulatok közé tartozik, amelyeknek alapfilozófiája, hogy a visszajátszáskor a cél nem az elmondottak szó szerinti visszaadása. A társulat színészei a történet magját és a mögöttes motivációkat keresik, Azokból kiindulva, kapcsolódásokat keresve próbálják meg átkeretezni a történetet. A szereplők közti viszonyok felvillantása, és a találkozásokban rejlő érzelmek hatalmas energiákat mozdítanak meg, s ezt a zenei improvizáció tovább erősíti. A társulat mindenkori alapelve, hogy az elmesélt történetet a legnagyobb méltósággal és tisztelettel kezelje, mivel a mesélő egy valódi önfeltárást tesz közönség előtt. A mesélő biztonságát szolgálja az is, hogy a játékmester rendkívüli érzékenységgel figyeli a mesélő és a színészek energiáját. Így születhet meg a lejátszás adta magasságok és mélységek által a mesélők és színészek közös katarzisa.

E közös játékélmény varázsa adja az energiát a Még 1 Mesét Akciócsoport társulatának ahhoz, hogy rátekintsen az elmúlt 10 év történéseire. E különleges színházi alkalomra szívesen várják az érdeklődőket, akik az elmúlt években velük tartottak, vagy épp most kaptak kedvet a találkozáshoz.

Időpont: 2019. március 23. (szombat) 19:00 óra

Helyszín: Napfényes Rendezvényterem (1053 Budapest, Ferenciek tere 2. /bejárat a Curia utca felől)

A társulat tagjai:

Játékmester: Laposa Laura.

Zenész: Jékey Franciska.

Színészek: Bende Katica, Deák Martina, Nagy Zsófia, Katona Miklós, Kiss Tamás, Papp András és Szűcs István – a társulat vezetője.

 

 

Még 1 Mesét Akciócsoport, improvizációs színház, jubileum

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok