SZÁZ ÉV MAJOR – titkos irodalmi mulatság és kesergés

2022. June 27.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

A centenáriumi évad legnagyszabásúbbnak ígérkező eseménye Nyáry Krisztián kortárs író és Horváth János Antal rendező erre az alkalomra írt darabjának július végi bemutatója.

Fotó: Fortepan (Magyarország, Budapest XII., Városmajor 1940.)

A SZÁZ ÉV MAJOR, avagy az eszméimet nem cserélem című titkos irodalmi mulatság és kesergés intézmény, valamint a park és a környék elmúlt 100 évét mutatja be az itt élő és alkotó művészek, írók, költők szemszögén keresztül.

A darab két szerzője: Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész és Horváth János Antal dramaturg.

Az előadás rendezője Horváth János Antal, szereplői pedig Peremartoni Krisztina, Radnay Csilla, Ladányi Júlia, Szatmári Alíz, Pál András, Mohai Tamás, Vizi Dávid és Kovács László. (Részletes színlap a csatolt eseményben.)

Majoros néni időtlen idők óta ül a Városmajor egyik padján. Néha virágot árul, máskor galambot etet vagy sebesültet ápol. Látott már népünnepélyt és tömeggyilkosságot, beszélt andalgó szerelmesekkel és öngyilkosjelöltekkel. Nála jobban senki sem ismeri a környéken élő vagy dolgozó írók életét. Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes, Karinthy Frigyes és József Attila, Polcz Alaine és Babits Mihály, Molnár Ferenc és Kosztolányi Dezső is neki mondják el titkaikat. Majoros néni beleolvas a könyveikbe, a nála hagyott kéziratokba, de elsősorban nem a betűk, hanem az emberek érdeklik. A könyvek és kéziratok szép lassan gyűlnek a padja környékén.

Zolikát sem érdeklik a könyvek, csak a rend meg a rendszer. Ő az örök házmester, a történelem kisinasa, – hol rikkancs, hol segédparkőr, olykor Lenin-fiú, kisnyilas, kisávós vagy személyi követő. Szolgálja, amit éppen kell, és nem akar érteni semmit. Az írók és más művészek, akik a Városmajor környékén éltek, alkottak, szerelmeskedtek vagy haldokoltak, óhatatlanul találkoztak vele is...

Bemutató: 2022. augusztus 1. hétfő 20:00, további előadásokróle ygyelőre nincs információ.

 

100 év major, Városmajor, Nyáry Krisztián

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok