Kik azok a hugenották?

2019. January 29.  ·   Ajánló   ·  Dressmann Dóra

Vannak előítéleteim a ritkán játszott operákkal kapcsolatban, nevezetesen, hogy nem véletlenül kerülnek ritkán színpadra...

Kik azok a hugenották?

A hugenottákat sem ajánlom „első randi az operával” alkalomból, kezdőknek semmiképpen, de haladók azért bevállalhatják. Öt felvonás, két szünettel, hatkor kezdenek, este tíz körül fejeződik be a taps, szóval hosszú is.

Szép a zene, ez evidens, ma úgy fogalmaznánk, hogy Meyerbeer műve kissé hatásvadász. A rendezés igényes és a színpadkép ízlésesen ötvözi a modernt a klasszikussal. A jelmezek is szépek, nem hagynak kétséget a felől, hogy ki kicsoda: fehérben és aranyban vannak a katolikusok, feketében a hugenották...

A történet a francia vallásháborúk kegyetlen eseményei között játszódik, amelyek végül a Szent Bertalan-éji mészárlásba torkolltak. És perszehogy van egy szerelmi szál is...

Elsőlátásraszerelem-félreértéstörténik-máshozmegyfeleségül-megözvegyül-veddfelavallásom-nemveszem-akkorénveszemfelatiédet-mindekketőtmegölik.

Till Géza szakíró azt mondta erről az operáról, hogy egy bombasztikus rémhistória. Tényleg az. Viszont szépen éneklik el az egészet, a vallási fanatizmustól az epekedésig, mindent. Kolonits Klára Margit királynéja kiragyog az Erkel Színházból.

Hogy a címben feltett kérdésre is válaszoljunk, nos a hugenotta a franciaországi reformátusok gúnyneve volt.

Aki járt már a Loire-mentén, egész biztosan nem úszta meg a Chenonceau kastély (képünkön) meglátogatását, ami szinte kötelező látnivaló arrafelé. Ez számunkra most annyiban érdekes, hogy ott játszódik a II. felvonás.

Erkel Színház, A hugenották, opera

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok