Kádárnénak saját számlája volt a Rotschild-szalonban

2019. November 27.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Rotschild Klára – Divatkirálynő a vasfüggöny mögött címmel időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeum Geraldine-házában, amely személyes tárgyakon, archív fotókon, mozgóképeken, valamint ruhákon keresztül mutatja be Rotschild Klára filmvászonra – vagy színpadra – illő életét.

Rotschild Klára mellett feketében Jovanka Broz Tito, mellette pedig Kádár Jánosné (Fotó: Makrai Sonja családi archívuma)

A magyar divattervező Váci utcában lévő egykori szalonjában öltöztek diplomatafeleségek, a magyar politikai, gazdasági és szellemi elit asszonyai, művészek, valamint a Magyarországra érkező magasrangú külföldi vendégek is. Rotschildnál csináltatott ruhát a szovjet külügyminiszter, Andrej Gromiko felesége; Farah Pahlavi, a perzsa sah neje, de megfordultak nála a köztudottan puritán Kádárné mellett  – Kádárné Tamáska Mária olykor az akkori átlagkereset többszörösét is otthagyta a Különlegességi Női Ruhaboltban – a művészvilág jelentős képviselői, köztük Psota Irén, Tolnay Klári, Szász Lula, Váradi Hédi, Fischer Annie, Kovács Margit, de betért a szalonba Törőcsik Mari és Halász Judit is. A szalon legjobb vevője Jovanka Broz, Tito felesége volt, akinek legendássá vált állítható szabóbábujára készítették távollétében a legújabb modelleket.

Fotó: MTI

A Vígszínházban mindeközben műsoron van a Kádárné balladája című monodráma. Kornis Mihály darabjának főhőse Kádár János felesége, a feljebb már megemlített Tamáska Mária. A szemünk láttára szikkad legendává egy saját történet nélküli nő története. A Kádár-korszak first ladyje a sötétségben, börtönök és kongresszusi paloták kongó labirintusában nem kérdez, nem akar, nem kételkedik– szolgál... Kádárné tragikus és ironikus monológját Kútvölgyi Erzsébet szólaltatja meg, Telihay Péter rendezésében.

Mindkét programot érdemes felvenni a naptárba, mert egy egészen különös korképet adhat együtt színház és múzeum – az utóbbi megtapasztalására 2020. április 30-ig van lehetőség.

 

 

Rotschild Klára, Kádár Jánosné, Kádárné balladája, Vígszínház, Kútvölgyi Erzsébet

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok