Boris Vian az Operettben???

2020. február 03.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

Különleges bemutatóra készül a Budapesti Operettszínház a Kálmán Imre Teátrumban. A lenyűgöző látványvilágú, számos ismert színészt felvonultató Tajtékos dalok egy szertelenül csapongó színpadi mese lesz. A négy színészre és kis-zenekarra komponált előadás Vian mozgalmas életét, sorsának főbb fordulatait, lassan születő sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömet idézi meg sanzonjai, regényeinek szereplői és a kortársak emlékei alapján.

Boris Vian az Operettben???

Francia életérzés, elsöprő virtus, ’50-es évek Párizsa... Ide repít minket Boris Vian, élet és halál határmezsgyéjén egyensúlyozó, fékezhetetlen polihisztor zseni, a 20. század európai irodalmának egyik legeredetibb figurája a Tajtékos dalok sanzonjaiban. Fényes, pulzáló, olykor megbotránkoztató felvétel egy mérnök, jazz-trombitás, műfordító, forgatókönyvíró, kritikus, zenei szerkesztő, és mindenekelőtt utánozhatatlan hangú író életéről, a Patafizikai Társaság satrapájáról, akinek a mai napig milliós példányszámban fogynak a könyvei, és aki a fiatal korosztály egyik legmeghatározóbb szerzője.

A történet – Vian alakjának megfelelő bizarrsággal – a ravatalnál indul, hiszen élete egy gyerekkori szívbetegség miatt mindvégig a halál árnyékában telt. Tudta, hogy keveset fog élni, ezért gyorsan élt. Lázasan, türelmetlenül, szinte nem is aludt. Szíve egy moziban állt meg, a regényéből készült botrányosan rossz film tizedik percének próbavetítésén. Hirtelen felkiáltott és meghalt. Harminckilenc évesen. „Köpök a sírotokra” – ez volt a film címe Vian álnéven írt bestsellere nyomán.

Különleges színpadtechnikával, LED-világítással és tükrökkel hozza játékba a rendező a zseni életének főbb helyszíneit, az arisztokratikus gyerekkort, a fiatalkori szerelmek őrületét, a Szabványügyi Hivatalt, a németek által megszállt Párizst, a földalatti mulatók világát, a romokból újáépülő életet, Sartret és körét, egyszóval mindent, ami Viant jellemzi. Aztán a jazz, Duke Ellington és Miles Davis, a Saint-Germain pezsgő éjjeli világába nyerünk betekintést. Élőzenés bárok és házibulik, a Tajtékos napok hangulata. Féktelen képzelet, életszomj és önfeledtség – egy vésztjóslóan zörgő szívvel a fiatal mellkasban...

Az előadásban tizenegy Boris Vian-sanzon elevenedik meg, olyan neves alkotók tolmácsolásában, mint

Kiss Csaba (rendező),

Kocsis Tamás (koreográfus),

Berzsenyi Krisztina (látványtervező).

A Tajtékos dalok két szereposztása:

Györgyi Anna/ Kékkovács Mara,

Földes Tamás/ Pálfalvy Attila,

Gubik Petra/ Széles Flóra,

Kocsis Dénes/ Cseh Dávid Péter.

A darab premierje: 2020. március 20.án lesz a Kálmán Imre Teátrumban.

Budapesti Operettszínház, Kálmán Imre Teátrum, Tajtékos dalok, Boris Vian, sanzon

 

 

Szólj hozzá!


Tiszta a levegő! A kecskeméti színház fogadóterei biztonságosak

Tiszta a levegő! A kecskeméti színház fogadóterei...

Pénteken a Nyolc nő című darab bemutatójával rajtolt a 2020/21-es évad a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban – mindenki nyugodjon le,...
 
Színház naptár

Bál a miskolci Savoyban

A Bál a Savoyban Ábrahám Pál egyik legnépszerűbb, napjainkban is Európa szerte játszott operettje. Ma este lesz a miskolci premierje.

A média tegnap nem volt túl tisztességes a Vígszínházzal kapcsolatban

"Rudolf Péter kitiltotta Eszenyit a Vígszínházból" – harsogták jobbról-balról a médiumok. Volt, amelyik egész egyszerűen kihagyta azt a fontos mondatot, ami miatt a színház kénytelen volt közleményt kiadni – változtatás nélkül közöljük.
Új színdarabok
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Semmi
Semmi
Budapest 
Semmi
Semmi
Budapest