Az ejtőernyős költőnő – igaz történet a 20. századból

3 hete  ·   Ajánló   ·  szinhazvilag.hu

Hogy ki volt Szenes Hanna? Sokan azt hiszik, Szenes Iván testvére – valójában tényleg rokona, csak éppen másodunokatestvére volt a híres slágergyárosnak a mártírsorsú költőnő.

Nem, Szenes Hanna nem Szenes Iván testvére

Pontosabban: mártírsorsú költőnő ÉS ejtőernyős  – ez a két szó ritkán szerepel egy mondatban, ebből is látszik, milyen különleges sors jutott az 1921-ben született zsidó lánynak. Jövőre lesz 100 éve, hogy meglátta a világot, de az életből mindössze csak 23 év jutott neki.

Amikor továbbtanulását megakadályozták a zsidótörvények, 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztinába, és csatlakozott a Haganához, a zsidó fegyveres védelmi szervezethez. Egyike volt annak a 17 magyar zsidónak, akit a brit mandátum területén az angol hadsereg kiképzett, hogy Jugoszláviába ejtőernyővel ledobva őket megkíséreljék megakadályozni a magyar zsidók deportálását. 1944 márciusában értek földet, a partizánok között várakoztak, míg aztán májusban átlépték a magyar határt. Szenes Hannát azonban egy csendőrjárőr elfogta, a Margit körúti fogházba került, megkínozták, de hősiesen állta ki a kínzásokat és nem árulta el küldetése részleteit. A nyilas hatalomátvétel után a fogház udvarán agyonlőtték. Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították és nemzeti hősként temették el. Emlékét Budapest VII. kerületében a Szenes Hanna park neve őrzi, ahol idén nőnapon elhelyezték Mihail Kolodko őt ábrázoló miniszobrát (képünkön).

Élertéről a Spinoza Színházban látható egy előadás – saját verseivel, Szentkirályi György zenéjével és a SabbathSong Klezmer Band közreműködésével.

 

 

 

 

 

Szenes Hanna

 

 

Szólj hozzá!


Tényleg musical készült Puskás Öcsiről

Tényleg musical készült Puskás Öcsiről

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab...
 
Színház naptár

Pásztor Erzsi lesz a Tolnay Klári emlékest háziasszonya

Tolnay Klári születésének 106. évfordulója alkalmából rendeznek emlékestet szombaton Mohorán, a programot a Tolnay Klári Emlékház szervezi.

A '70-es években játszódó darab – a századvég magyar slágereivel

Hasonmások címmel tart ősbemutatót pénteken a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház a mások mellett Komár Lászlónak, Máté Péternek vagy Cserháti Zsuzsának dalokat szerző Nagy Tibor szerzeményeinek feldolgozásával.
Új színdarabok