A szerelmesek háza Pompejiben és a Nagymező utcában

2020. február 20.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

A kettőnek valójában semmi köze egymáshoz, mindössze annyi, hogy a szókapcsolattal pár napon belül kétszer is találkoztunk. Igaz, a Radnóti Színház darabjának pontosan "házai" a címe...

Fotó: Radnóti Színház

A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompei 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta. A napokban – negyven év után – megnyitották a látogatók előtt a Szerelmesek házát (Casa degli Amanti). Az épület éveken át tartó felújításon esett át, miután egy 1980-as földrengés megrongálta. Ez az egyetlen épület Pompejiben, amelynek emeleti szintje is csaknem teljes épségben megőrződött. Az épület feltételezhetően bordélyház volt. Nevét a bejárat melletti feliratról kapta: „Amantes, ut apes, vita(m) mellita(m) exigunt. Velle” (A szerelmesek, mint a méhek, olyan édesen élik az életet, mint a méz.)  (MTI)

Bernard Shaw tizenöt éves korában könyvelőként dolgozott egy ingatlanügynökségen, ahol megismerte a nyomornegyedek sajátos bérleti viszonyait. A protestáns szülők gyerekeként viszonylag szegény körülmények között nevelkedő fiú ekkor még nem sejtette, hogy első színdarabjához, A szerelmesek házaihoz folytat előtanulmányokat. A darabot két évtizeddel később, 1892-ben mutatták be Londonban, s a szerző egy csapásra drámaíróvá avatódott: utána összesen harminchét színdarabot írt, munkásságát 1925-ben irodalmi Nobel-díjjal honorálták.

A darabot 2020. február 23-án, vasárnap mutatják be a Radnóti Színházban, Valló Péter rendezésében.

„Egy erkölcsileg teljesen magába roskadt társadalomról ír Shaw, amiből a fiatalok se tudnak kiszakadni, mert a szüleik és az ő szüleik is benne vannak nyakig. (…) Igazából hajlok arra, hogy Shaw nem nagyon rokonszenvezett a saját fajtánkkal, de olyan mérhetetlen iróniával tette ezt, olyan élvezetesen. És ez a már-már cinikusnak mondható attitűd hozzám nagyon közel áll. Ezért is rendezek olyan szívesen angol szerzőket“ – osztotta meg gondolatait a színház weboldalán a rendező.

Az előadás plakátját Valló Berta illusztrátor és grafikus jegyzi, őt 2019-ben beválasztották a világ száz legjobb illusztrátora közé.

Radnóti Színház, Szerelmesek házai, Szerelmesek háza, Pompeji, premier, Valló Péter

 

 

Szólj hozzá!


Foglalj helyet a Trafó előadásán!

Foglalj helyet a Trafó előadásán!

A Trafó Kortárs Művészetek Háza online előadássorozatot indított Take a Seat! címmel. Szombat esténként olyan, az intézményhez köthető...
 
Színház naptár

A Madách musicalslágereit éneklik a színészek a karanténban

"A Madách Színház repertoárja él és visszavárjuk Önöket!" – üzeni a színház a nézőknek, és hogy ez az üzenet könnyebben átmenjen, dalokat is "mellékelnek" hozzá.

A furcsa párok csak neked mondják!

A WMN.hu és a Katona József Színház közös videósorozatának második szériája április 7-től, keddenként lesz látható a WMN Youtube-csatornáján – így a nehéz időkben is lesz friss "színházi élmény".
Új színdarabok