A kastély és az építkezés ugyanaz

2022. October 11.  ·   Ajánló   ·  Dressmann Dóra

Október 8-án mutatták be a Vígszínházban A kastélyt – ifjabb Vidnyánszky Attilával a főszerepben, Bodó Viktor rendezésében.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Franz Kafka egyik legfontosabb műve A kastély, melynek főhőse ugyanúgy K., mint A perben, de itt még keresztneve sincs: K a kisember, a földmérő, aki egy hideg téli éjszakán érkezik Westwest gróf kastélyához, a faluba, ahol nagyszabású építkezés zajlik. Munkára rendelték oda, ezért szeretne feljutni megbízójához a kastélyba, de még az oda vezető utat sem sikerül megközelítenie. Állványok labirintusából előkerülő különféle emberek agresszíven akadályozzák ebben.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

De K fáradhatatlanul küzd. Próbál átvergődni a bürokrácia és a teljességgel értelmetlen szabályrendszer útvesztőjén. Kevés sikerrel, mert „a szabály az szabály, az szabály.” Így, háromszorosan. Mindenki fél, mert mindenki az építkezésen vagy a kastélynak dolgozik, ami voltaképpen ugyanaz. Nem létező gyerekeket tanítanak, kezelik a K számára sohasem működő liftet, főzik az ebédet, a csirkemacskát vaníliás Geiger-Müller-számlálóval. Igen, egyértelműen Schrödiger macskájáról van szó. A kastélyhoz vezető út hosszú, kanyargós és veszélyes – figyelmeztetik K-t, aki ennek ellenére kitartóan szeretne eljutni a megbízóhoz, hogy teljesíthesse a feladatát – és normális emberi életet élhessen.

Sikerülhet-e neki?

Közel kerülhet-e egy kisember, egy senki a hatalmasokhoz, és ha igen, hogyan?

MTI/Szigetváry Zsolt

A Vígszínház a honlapon figyelmezteti a nézőket, hogy stroboszkóp használata miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pacemakerrel rendelkezőknek nem javasolják, továbbá, hogy erős hanghatásokat alkalmaznak.

De mindez az előadásban nem vészes.

Franz Kafka annál inkább az.

További előadások:

október 15. szombat, 19:00
október 25. kedd, 19:00
november 5. szombat, 19:00
A szereposztás:

Kifj.Vidnyánszky Attila

Elöljáró/ErlangerHegedűs D. Géza

Schwartzer/Tanító/OswaldMéhes László

Művezető/Titkár –  Orosz Ákos

Munkás/Barnabas /MomusBölkény Balázs

Kocsmárosné/BürgelRadnay Csilla

Olga/Mizzi, az Elöljáró feleségeKovács Patrícia

FridaBach Kata

PepiVarga-Járó Sára e.h.

ArturZoltán Áron

JeremiasKarácsonyi Zoltán

Takarító/LiftkezelőBorbiczki Ferenc

SordiniSzentváry-Lukács Vajk/Máté Áron

HullaszállítókGazdik Márk/Patkós Gergő

További részletek itt.

Vígszínhát, Kafka, Kastély

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok