A gróffá öltöztetett lovászfiú története – úgy tűnik – minden korban aktuális

2019. október 22.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu, MTI

A Vígszínház október 26-án tartja a Mágnás Miska című operett premierjét, Eszenyi Enikő rendezésében.

 A gróffá öltöztetett lovászfiú története – úgy tűnik – minden korban aktuális

Szirmai Albert, Bakonyi Károly és Gábor Andor Mágnás Miska című operettjét – húsz év után – a nagyszínpadon láthatja a közönség.

A Mágnás Miskát a Királyi Színház mutatta be 1916-ban Rátkay Mártonnal és Fedák Sárival a főbb szerepekben. A gróffá öltöztetett lovászfiú – az úrrá varázsolt cseléd – története, amelyben a főhős kifigurázza és megleckézteti a gazdagokat, úgy tűnik, minden korban aktuális. Az elmúlt évtizedek alatt a cselekményt a színházak és íróik a maguk képére formálták, más-más hangsúlyokkal és ízekkel alakítva a figurákat és a mondanivalót. Így Miska volt már népi hős, szocialista fegyver, Baracs Iván – néha István – vasútépítő mérnök, a szegénységből feltörekvő igazságosztó... Az operett vígszínházi változatát Eszenyi Enikő és Vörös Róbert készítette. Minden változatot újraolvastak, és úgy gondolták, hogy az 1916-os ősváltozat áll legközelebb a szívükhöz.

"Nagyon megtetszett arányossága, humora, játékossága és szemtelensége" – fogalmazott a rendező, hozzátéve, hogy ezt az ősváltozatot "karcolták" meg, és olyan új kifejezéseket, hangsúlyokat kerestek a szövegkönyvben, amelyek a mai életünkre reflektálnak.

Mint mondta, egy vadul, szenvedélyesen, jól eljátszott színházi előadás megmutatja a történet minden vetületét, mélységét, fényét, és így a mű egész gazdagsága láthatóvá, hallhatóvá válik.

A darabban többek között Hirtling István, Bandor Éva, Dobó Enikő, Ertl Zsombor, Horváth Szabolcs, Orosz Ákos, Szilágyi Csenge, ifj. Vidnyánszky Attila és Márton András játszik. Az előadás díszletét Antal Csaba, a jelmezeket Pusztai Judit tervezte. A produkció karmestere Kovács Adrián és Mester Dávid, zenei vezetője, karmestere Rácz Márton.

Idézzünk fel egy melódiát az operetklasszikusból (részlet az 1949-ben készült filmből):

A színlap itt

 

 

Vígszínház, Mágnás Miska, Eszenyi Enikő

 

 

Szólj hozzá!


Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakásából közvetítik a premiert

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakásából...

Bemutatósorozatra készül a Madách Színház az interneten; a premiereket élőben, a színészek lakásáról közvetítik. Június 4-én Carol Rocamora...
 
Színház naptár

A járvány magával ránthatja Shakespeare legendás színházát

Minderről a Kívül tágasabb blogon olvastunk: a legendás Globe a blog értesülései szerint képtelen lesz túlélni a korlátozások miatt elszenvedett veszteségeket.

A pénz helyett Dollár Papa Talks

A Dollár Papa Gyermekei társulat kezdeményezésére – a Trafó közreműködésével online beszélgetéssorozat indul vasárnap.
Új színdarabok
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
MACSKÁK
MACSKÁK
Budapest 
MACSKÁK
MACSKÁK
Budapest