A gróffá öltöztetett lovászfiú története – úgy tűnik – minden korban aktuális

4 hete  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu, MTI

A Vígszínház október 26-án tartja a Mágnás Miska című operett premierjét, Eszenyi Enikő rendezésében.

 A gróffá öltöztetett lovászfiú története – úgy tűnik – minden korban aktuális

Szirmai Albert, Bakonyi Károly és Gábor Andor Mágnás Miska című operettjét – húsz év után – a nagyszínpadon láthatja a közönség.

A Mágnás Miskát a Királyi Színház mutatta be 1916-ban Rátkay Mártonnal és Fedák Sárival a főbb szerepekben. A gróffá öltöztetett lovászfiú – az úrrá varázsolt cseléd – története, amelyben a főhős kifigurázza és megleckézteti a gazdagokat, úgy tűnik, minden korban aktuális. Az elmúlt évtizedek alatt a cselekményt a színházak és íróik a maguk képére formálták, más-más hangsúlyokkal és ízekkel alakítva a figurákat és a mondanivalót. Így Miska volt már népi hős, szocialista fegyver, Baracs Iván – néha István – vasútépítő mérnök, a szegénységből feltörekvő igazságosztó... Az operett vígszínházi változatát Eszenyi Enikő és Vörös Róbert készítette. Minden változatot újraolvastak, és úgy gondolták, hogy az 1916-os ősváltozat áll legközelebb a szívükhöz.

"Nagyon megtetszett arányossága, humora, játékossága és szemtelensége" – fogalmazott a rendező, hozzátéve, hogy ezt az ősváltozatot "karcolták" meg, és olyan új kifejezéseket, hangsúlyokat kerestek a szövegkönyvben, amelyek a mai életünkre reflektálnak.

Mint mondta, egy vadul, szenvedélyesen, jól eljátszott színházi előadás megmutatja a történet minden vetületét, mélységét, fényét, és így a mű egész gazdagsága láthatóvá, hallhatóvá válik.

A darabban többek között Hirtling István, Bandor Éva, Dobó Enikő, Ertl Zsombor, Horváth Szabolcs, Orosz Ákos, Szilágyi Csenge, ifj. Vidnyánszky Attila és Márton András játszik. Az előadás díszletét Antal Csaba, a jelmezeket Pusztai Judit tervezte. A produkció karmestere Kovács Adrián és Mester Dávid, zenei vezetője, karmestere Rácz Márton.

Idézzünk fel egy melódiát az operetklasszikusból (részlet az 1949-ben készült filmből):

A színlap itt

 

 

Vígszínház, Mágnás Miska, Eszenyi Enikő

 

 

Szólj hozzá!


Hogy kell Zöld Színházat csinálni?

Hogy kell Zöld Színházat csinálni?

A Miskolci Nemzeti Színház szeptemberben jelentette be, hogy a 2019/2020-as évadtól kezdve elkötelezi magát, hogy az ország első környezettudatos...
 
Színház naptár

Visszatérhettek a színészek a kaposvári színház megújult épületébe

Hétfőn átadták a felújított és kibővített kaposvári Csiky Gergely Színházat.

Béres Ilonát jelöli Kossuth-nagydíjra a Színházi Társaság

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége legutóbbi összejövetelén döntött arról, hogy a tagszervezetektől beérkezett javaslatok alapján kiket terjeszt fel a 2020. évi Kossuth-díjra, valamint a Kiváló- és Érdemes Művész elismerésekre.
Új színdarabok
Madarak
Madarak
Budapest 
Madarak
Madarak
Budapest 
Madarak
Madarak
Budapest 
Madarak
Madarak
Budapest