10 érdekesség a színházvilág leghíresebb ügynökével kapcsolatban

2024. February 21.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

2024. február 24-én mutatja be a budapesti Centrál Színház Arthur Miller klasszikusát, Az ügynök halálát, erről csatolt cikkünkben olvashatnak. A bemutató kapcsán összeszedtünk pár dolgot a darabról.

10 érdekesség a színházvilág leghíresebb ügynökével kapcsolatban
  • Arthur Miller egyik legismertebb drámáját Elia Kazan rendezésében1949-ben mutatták be a Broadwayn, tehát színdarabként idén ünnepli 75. születésnapját.

  • Az ügynök halála nem igaz történeten alapul. Arthur Miller fikciós műve, de valós élményekből és megfigyelésekből merít ihletet. A darab története az 1940-es évek amerikai viszonyai között játszódik.

  • Az ügynök halálát számos nyelvre lefordították. Magyarul először 1963-ban, az Európa Könyvkiadó által kiadott Drámák című Miller-kötetben jelent meg, Ungvári Tamás fordításában. (A Centrál Színház Bíró Bence friss fordításában vitte színpadra.)

  • A darab a maga idejében rendkívül népszerű volt. Soha nem esett ki a közönség, az olvasók és a kritikusok kegyeiből. Ma már a 20. századi amerikai irodalom egyik legjobb drámájának tartják. Az ügynök halála még mindig utat talál magának a világ színpadain, mintha a huszadik század közepén játszott darab témái és konfliktusai időtállóak lennének. Willy Loman karaktere az amerikai irodalom ikonikus alakja.

  • Az ügynök halála maradandó hatással volt az amerikai színházra. A darab sikere és tartós hatása drámaírók generációit inspirálta, és továbbra is formálja az amerikai színházi életet. Az emberi psziché, a családi dinamika és az amerikai álomra való törekvés feltárása kitörölhetetlen nyomot hagyott a színház világában.

  • A darabot először a Nemzeti Színházban mutatták be, 10 évvel az ősbemutató után. A Rácz Jenő által fordított darabot Marton Endre rendezte, Willyt Timár József, Lindát Somogyi Erzsi, Biffet Kálmán György, Happyt Kállai Ferenc játszotta. Az előadásról felvétel is készült. Ez volt az első magyar színházi közvetítés.

  • A darabot 1972. december 8-án mutatta be a Veszprémi Petőfi Színház, Valló Péter rendezésében. Willy Loman szerepében Latinovits Zoltán lépett színpadra. (A Színészkirály 1971 és 1973 között volt a veszprémi társulat tagja.)

  • Alföldi Róbert is szerepelt már a darabban: 2000 októberében mutatták be a Tivoli Színházban, Sándor Pál rendezésében. A szereposztásból: Willy Loman: Kern András; Linda: Bodnár Erika; Biff: Kamarás Iván; Happy: Alföldi Róbert.
  • Az ügynök halálát több film és televíziós produkció is feldolgozta. Ezek a feldolgozások lehetővé tették, hogy egy új generáció megismerje Willy Loman és az amerikai álomra való törekvésének lenyűgöző történetét. 1951-ben készült első filmadaptációja – Benedek László magyar származású amerikai rendező munkája – elnyerte a legjobb rendezésért járó Golden Globe-díjat. Híres az 1985-ös, Volker Schlöndorff rendezésében készült film is, ebben Dustin Hoffman, Kate Reid, John Malkovich, Stephen Lang és Charles Durning alakították a főszerepeket.

  • Alföldi Róbert mostani rendezése szembemegy a korábbi színházi hagyományokkal: a Centrál előadásában Willy Loman nem 63 éves, hanem egy ereje teljében lévő középkorú apa, aki nem tudja a feladatát teljesíteni, hogy megfelelő életet teremtsen a családjának.

 

+1 Illusztrációnk: Az Entertainment Weekly All-Time Greatest (Minden idők legjobb darabjai) című számában Arthur Miller Az ügynök halála című darabjának minden idők első számú darabjává választását illusztráló kép, Gérard DuBois munkája

 

Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a Centrál Színház Az ügynök halálát

 

 

 

 

 

 

 

Az ügynök halála, Arthur Miller, Centrál Színház, Alföldi Róbert

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok
Liliom
Liliom
Budapest 
A pacsirta
A pacsirta
Sopron 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
 
 
 
Cached at 07:26:45