22 érdekesség Sztankay Istvánról

2019. February 14.  ·     ·  Színházvilág.hu

83 éve, ezen a napon született Sztankay István – az Újságmúzeum megemlékezését közöljük.

22 érdekesség Sztankay Istvánról

1. Édesapja, Sztankay András görög katolikus pap volt, édesanyja, Smóling Sarolta postáskisasszony. A párnak hat gyermeke született, de abból négyet elragadtak a gyermekbetegségek, egy pedig a Bodrogban lelte halálát. Egy gyermekük maradt csak életben, ezért voltak boldogok, hogy később még született két baba. A legkisebbet Istvánnak keresztelték…

2. Megesett, hogy gyerekként ő kísérte orgonán az édesapját a templomban. Egész életében mélyen vallásos maradt.

3. A színművészetire csak nehezen jutott be, nem volt jó ajánlólevél, hogy az apja pap. Egy ideig földalatti építkezéseken dolgozott csillésként (például metróépítkezésen), de kifutófiúként is próbált megélni.

4. 1957-ben, mikor harmadik nekifutásra felvették a színművészetire, arra a kérdésre, hogy mi az apja foglalkozása, azt mondta, hogy pásztor. Nem hazudott, hiszen lelkipásztor volt.

5. 1956-ban nem volt messze attól, hogy a forradalom alatt elhagyja Magyarországot. A családi legendárium szerint az osztrák határra tartó teherautóról azzal a felkiálltással ugrott le, hogy én magyar színész akarok lenni!

6. A Bors főszerepét egy bizonyos Mészáros Gábor nevű kommunista fiatal élete alapján formázták, őt alakította zseniálisan.

7. Szinkronszínészként is ragyogó volt, ő adta a hangját Jean-Paul Belmondónak és Tony Curtisnak is.

8. Két különleges hobbija is volt: szenvedélyesen gyűjtötte a zseblámpákat és a rádiókat.

9. Rövid ideig a nővére férje volt a komikus Kibédi Ervin, de véget ért a szerelem.

10. Szerette a labdarúgást, hosszú ideig kapusként játszott, ám hamar ráébredt, nem elég magas a játékhoz. Fiatal korától kezdve a Ferencváros labdarúgóinak drukkolt, kiváltképp a csapat két kapusát, Csikóst és Hennit kedvelte. A tenisznél nem volt jelentősége a magasságnak, ezt a játékot is imádta.

11. Négyszer házasodott. Az első feleségével, a színésznő Mészöly Júliával még a főiskolán ismerkedett meg, de hamar elváltak, a hölgy pedig Amerikába ment.

12. A második házasságában – amit Kun Magda színésznővel kötött – született meg a két gyermeke, Ádám és Orsolya. Ádám ismert újságíró lett, Orsolya pedig a színészi pályát választotta. A feleségéhez általában csak magázódva szólt. Mint utóbb elmesélte, az első együtt töltött éjszaka után reggel tegezve szólt hozzá, Magda viszont azt válaszolta: ott még nem tartunk, hogy tegeződjünk! Sztankay (persze poénból) ettől kezdve magázódott a gyermekei anyjával.

13. Orsolya ugyebár színésznő lett, amit az édesapja sokáig nem tartott jó ötletnek, féltette a lányát. Ezért előbb a jogi egyetemre iratkozott be, ám végül mégis színésznőként csinált karriert. Megadatott neki, hogy több darabban is együtt játsszon az imádott édesapjával.

14. A harmadik házassága során már egy civilt vett el feleségül, Sárközy Györgyi kozmetikus volt a párja.

15. Hetven éves korában ismerte meg a későbbi negyedik feleségét, a nála 21 évvel fiatalabb Bedő Beát, akit 78 éves korában vett el feleségül.

16. Sztankay legendás párost alkotott Schütz Ilával a Jövőre, veled, ugyanitt című darabban, sokan azt gondolták nem csak a színpadon, az életben is együtt vannak. A 78-as körzet című tévésorozatban is egy párt alkottak a színésznővel. Nagyon megviselte, mikor Schütz Ila 2002-ben öngyilkos lett.

17. Szenvedélyes dohányos volt. Huszonkét éves korában kezdett el cigarettázni és 46 év után, egyik pillanatról a másikra tett le orvosi tanácsra. Később aztán visszaszokott a cigarettára.

18. Gyűlölte az öregedést, a megszaporodó ráncokat és rettegett attól, hogy a felmenői után az ő szervezetét is megtámadja az Alzheimer-kór. Élete végén aztán őt is utolérte a betegség.

19. Hét éve, Garas Dezső halála után választották meg a Nemzeti Színészének.

20. A kiváló színész végül 2014-ben, hosszú betegség után a családja körében aludt el örökre. 78 éves volt.

21. A kerámikusként dolgozó Bedő Bea készítette azt a díjat, amit a színész halála óta minden évben egyvalaki kaphat meg a Sztankay által imádott József Attila színházban. Az özvegy férje több ruhadarabját is megtartotta, például a színész kedvenc zakója is ott lóg a ruhásszekrényben.

22. A Városmajor utcában egy emléktábla jelzi, hogy melyik házban élt csaknem harminc esztendeig. A sírja a Farkasréti temetőben van, nem messze Schütz Ilától…

Nyugodj békében, Sztankay István!

Forrás

Sztankay István, színész, megemlékezés

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok