Sáfár Orsolya


Sáfár Orsolya

Magánénekesnő, szoprán.

A zalaegerszegi születésű magánénekesnő 2004-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész, tanár szakán kiváló minősítéssel szerzett mester diplomát. Tudását Ralf Döring, Axelle Gall, Halmai Katalin, Hamari Júlia, Veriano Luchetti, Marton Éva, Jevgenyij Nyesztyerenko, Mietta Sighele és Bernd Weikl mesterkurzusain bővítette. Jelenlegi énekmestere Wiedemann Bernadett, Liszt-díjas mezzoszoprán.

Több szakmai elismerésben részesült. Az egyetemre történő felvételének évében első helyezést ért el az Ádám Jenő III. Országos és Nemzetközi Dalversenyen. 2001-ben harmadik helyezett lett a Prága-Bécs-Budapest Nemzetközi Nyári Akadémia versenyén. A kortárs magyar zeneművek bemutatása és népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenységéért 2003-ban Artisjus-díjat kapott, melyet 2004-ben a budapesti Wagner Társaság Bayreuthi Fesztiválra szóló ösztöndíja, majd 2005-ben a Fischer Annie Zenei Előadóművészi Ösztöndíj követett. 2009-ben a bécsi Hilde Zadek Nemzetközi Énekverseny döntőse volt. 2013 júliusában elnyerte az Újbuda-Mecénás Pályakezdő Ösztöndíjat, majd szeptemberben a Magyar Állami Operaház neki ítélte a dr. Ádám Tibor és felesége által alapított Juventus-díjat.

A Zeneakadémia elvégzését követő két évben a Magyar Állami OperaházOpera Stúdiójának tagja volt. 2005-ben debütált az Erkel Színház színpadán Oscar (Verdi: Az álarcosbál) szerepével. 2006-ban az Andrássy úti Ybl-palotában Zerlinaként (Mozart: Don Giovanni) láthatta a közönség. Stúdiós záróvizsgáján Despina jelmezeit öltötte magára (Mozart: Così fan tutte). Operaházi munkái közül érdemes még megemlíteni Mme Herz (Mozart: A színigazgató) és Musetta (Puccini: Bohémélet) 2012-es megformálását.

2005 óta Magyarország szinte valamennyi operát játszó színházában szerepelt már úgy, mint Ilia (Mozart: Idomeneo), Ismene (Mozart: Mitridate), Serafina (Donizetti: A csengő), Mimì (Puccini: Bohémélet), Micaëla (Bizet: Carmen), Nannetta (Verdi: Falstaff) vagy Rosina (Rossini: A sevillai borbély). Visszatérő fellépője olyan neves komolyzenei fesztiváloknak, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Veszprémi Nyári Fesztivál, vagy az észt Kuressare-i Operanapok. A Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivál hangversenyein Kocsis Zoltán, Joseph Rescigno és Marco Balderi vezényletévelolyan énekesek mellett,mint Renato Bruson, Giuseppe Giacomini, Reinhard Hagen, Éva Marton vagy José Sempere operaritkaságok szerepeiténekelhette el: Gemmy (Rossini: Guglielmo Tell), Olga (Giordano: Fedora), Yniold (Debussy: Pelléas et Mélisande)és Ein Mädchen (Schönberg: Mózes és Áron). 2011-ben a rangos Wiener Festwochen keretében a Theater an der Wien falai között állt színpadra az Omer Meir Wellber által dirigált Rigoletto Apródjaként. Idén nyáron a fertődi Eszterházi Vigasságok fesztiválsorozat közreműködője volt: Haydn Aki hűtlen pórul jár c. operájának Sandrináját énekelte a Marionettszínházban.

Tevékeny koncerténekes. A barokktól napjainkig ívelő repertoárján számos dal, dalciklus és oratórikus mű is szerepel.

Énekhangját a Magyar Televízió (Monteverdi: Poppea megkoronázása - Damigella), a Duna TV (Donizetti: A csengő - Serafina) és a Bartók Rádió (Márványtermi Koncertek, stúdiófelvétel Meskó Ilona Paysage intimes c. dalciklusából) is rögzítette. Barbarinaként (Mozart: Figaro házassága) hallható a NAXOS Kiadó gondozásában megjelent CD lemezen.

Az Operaház évadnyitó szabadtéri produkciójának Lucy-je (Menotti: A telefon) mellett a 2013/2014-es színházi évadban Mozart-szerepek várnak rá az Erkel Színházban: Blonde (Szöktetés a szerájból), Pamina (A varázsfuvola)és Mme Herz (A színigazgató). Veszprémben, valamint Sopronban Rossini Bruschino Úr című egyfelvonásos vígoperájában Sofia szerepét alakítja. Az évad közepén, mint Mme Herz a felújított Zeneakadémia Kistermében is bemutatkozik.

Közeli előadások a helyen

Traviata

Traviata

Magyar Állami Operaház · Budapest
July 20. (19:00)
Traviata

Traviata

Magyar Állami Operaház · Budapest
July 23. (19:00)
Traviata

Traviata

Magyar Állami Operaház · Budapest
July 25. (19:00)
Traviata

Traviata

Magyar Állami Operaház · Budapest
July 27. (19:00)
Traviata

Traviata

Magyar Állami Operaház · Budapest
July 30. (19:00)
Traviata

Traviata

Magyar Állami Operaház · Budapest
August 01. (19:00)
Traviata

Traviata

Magyar Állami Operaház · Budapest
August 03. (19:00)
Traviata

Traviata

Magyar Állami Operaház · Budapest
August 06. (19:00)
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok