Coincidance Táncszínház


Coincidance Táncszínház

Az együttest 2008-ban Gyulai Júlia, Székács Zsófia és Potornai Norbert táncművészek alapították. A Coincidance név az angol "coincidence" szóból származik, melynek jelentése "véletlen egybeesés". Az elnevezés két táncművészeti műfaj ötvözésének ogranikusságára, összeolvadásuk harmóniájára utal.

A társulat által képviselt stílus az európai kortárs tánc és az autentikus ír sztepp tánc egyedülálló házasításából született. Gyulai Júlia koregráfus alkotásaiban a tánc történetmesélésre való alkalmassága, illetve a dramaturgiai mondandó absztrahált megjelenítése és átadása váltak az előadások meghatározó rendező elveivé.

Az együttes alapító művészei közül Farkas Dániel, Gyulai Júlia és Potornai Norbert ír sztepp Európa-bajnoki címükkel fémjelezték az együttes hírnevét. Az "Ír Sztepp Európa-bajnokai" kifejezés hamar a Coincidance korai éveinek mottójává is vált, mára már azonban a művészi önmeghatározás jegyében a "Coincidance Táncszínház" elnevezés nagyobb precizitással foglalja össze a társulat munkásságának minőségét.

A Coincidance Táncszínház 2010-ben mutatta be első önálló produkcióját, a "Kortárs Ír Tánc" című táncelőadást, amelyben az első két év műfaji kísérletezéseinek akkor még gyerekcipőben járó eredményei kerültek színpadra. 2012-ben a "Szentivánéji álom" című Shakespeare feldolgozás a RaM Colosseumban került bemutatásra, amely produkciót a 2016-os izraeli Karmiel Fesztiválra újította fel az együttes, s a 2016/2017-es évadban újra a repertoár részévé vált. 2013-ban a Széttáncolt cipellők című Grimm mese ihlette meg az együttes alkotóit, amely produkció 2016-ban 20 állomásos mexikói turnéra indult. 2014-ben pedig az angolszász mondakör ármánnyal teli történeteit dolgozta fel Gyulai Júlia koreográfus az együttes "Merlin" című előadásában.

A 2016/2017-es évad jelentős változást hozott a Coincidance Táncszínház életében. Az együttes menedzsmentjének megújulásával az egykor fiatal művészek szárnypróbálgatásaiból születő, szakmai szerelemből vezetett és fenntartott csapatból mára egy 19 táncművészt alkalmazó professzionális együttes vált. Jelenleg az együttes a tervezett, jövőbeli produkciók előkészületein dolgozik.

A Coincidance Táncszínház művészei különleges táncos egyéniségek kell, hogy legyenek, hiszen a produkciók két, technikailag nagyon is különböző műfajban kívánnak maradéktalan képzettséget. Túlmenően a technikai elvárásokon a drámai készség, a színpadi egyéniség, a színpadi jelenlét színészi megközelítése szintén fontos követelmény az együttestagok felé. A 2016/2017-es évad a társulat számára tehát a mozgásnyelv tökéletesítéséről, a technikai határok feszegetéséről szól, előkészítve a 2017 tavaszán bemutatott "2_elle_Y" valamint "mint(H)a" című kamaradarabokat, illetve a 2017 őszére tervezett "Fairplay" című produkciót.


Hírek és rajongók
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest