Budapest 2022. Jun. 02. (19:30)

SZEX.ÚJRA.EL.


SZEX.ÚJRA.EL.
Színdarabunkban, -melyet egy előre megírt történetvázlat alapján, színészek inprovizációit felhasználva hozunk létre- megpróbáljuk elképzelni azt a világot, ahol a szexuális újraelosztás megvalósul.

Szex. Újra. El.
Az előadás szövegét a színészek improvizációi alapján írja: Schwechtje Mihály
Bemutató dátuma: 2022.05.13.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb közéleti vitatémája volt az úgynevezett Szexuális Újraelosztás Elmélet, amelyet Robin Hanson közgazdász az Oxford University Future of Humanity Institute kutatója vetett fel, miután kiderült, hogy a torontói gázoló indítéka a nőknél való sikertelenség volt.  Hanson gondolatmenete a társadalmi igazságosság elvének sémájára próbálja bevezetni a szexuális javak újraelosztását, a szexuális szükségletet alapjogként kezeli, és ez alapján veti fel, hogy szexhez kell juttatni azokat a férfiakat, akik a kor igazságtalanságai miatt ezen a téren nélkülöznek.  Felveti a szexhiányban szenvedők pénzbeli kompenzálását, a szexrobotok egészségügyi úton való kiutalását a rászorulóknak, mindezt azzal indokolva, hogy számtalan merénylőről, terroristáról, deviáns társadalmi viselkedést mutató férfiról derült ki, hogy életük alapproblémája a kielégületlenség volt.

Hanson gondolatkísérletét magáévá tette az úgynevezett Incel mozgalom, amely a kényszerű cölibátusban élő, magukat ómega hímként aposztrofáló férfiak mozgalma, akik a szexuális élet és a párválasztás igazságtalaságainak felszámolása mellett emelnek szót. Ez röviden azt jelenti, hogy az elsőrendű alfahímek  és a nőkkel való sikerességben másodrendű bétahímek elhalásszák előlük az összes nőt, így ők az ómegák kielégületlenek maradnak.

Játsszák
Bajomi Nagy György
Ficza István
Józsa Bettina
Kerekes Éva
Novkov Máté
Vajda Milán

Dramaturg: Németh Gábor
Dalszöveg: Máthé Zsolt
Díszlet: Láng Imola
Jelmez: Ignjatovic Kristina
Zene: Balázs Ádám
Rendező: Schwechtje Mihály
Súgó: Horváth Éva
A rendező munkatársa, ügyelő: Borhi Lilla

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest