Budapest 2021. Dec. 19. (19:00)

Atelier 21220 - MU Színház: Fragile


Atelier 21220 - MU Színház: Fragile
Milyen lenne egy olyan világban, egy olyan közösségben élni, ahol tisztában vagyunk a valós érzéseinkkel és azokat fel is merjük vállalni? Ahol nem játszunk szerepeket és nincsenek játszmák. Ahol nem próbálunk megfelelni másoknak, hanem őszintén önmagunk vagyunk. Ahol az emberek hitelesek. időtartam: 50 perc korosztály: 16+

A Fragile (Törékeny) egy mozgásszínházi tragikomédia egy felvonásban, az emberi lélek és a férfivá válás törékenységéről. Cserepes Gyula, vajdasági származású színházi alkotó és előadóművész szólójának fókuszában az autentikusság kérdése áll. Az előadás során önmagát igyekszik olyan helyzetbe hozni, ahol jelen időben reflektál saját érzéseire, érzeteire, ezáltal egyre inkább megszabadulva attól, hogy megjátssza magát. Ezzel a radikális őszinteséggel azt szeretné megmutatni a nézőknek, hogy milyen lehetne egy, az emberi lélek törékenységét nyíltan felvállaló kommunikáció.

Az alkotó célja egy olyan színházi helyzet létrehozása, ami képes túlmutatni önmaga létezésén. Ennek elérése érdekében kezdettől fogva egy közösségi-színházi előadás létrehozására törekedett, amivel a megszokott, megfigyelői helyzetből szeretné kibillenti a közönséget azért, hogy a személyes részvétel által ők maguk is megtapasztalhassák a feloldódást. A nézők ennek során ízelítőt kaphatnak arról, hogy hogyan kerülhetnek mélyebb kapcsolatba önmagukkal, az érzéseikkel és gondolataikkal. Az előadás ezzel tulajdonképpen a közönséget és a játékteret (színpadot) elválasztó absztrakt vonalat – a negyedik falat töri át.

Cserepes Gyula vajdasági származású színházi alkotó és előadóművész. Közel tíz évet töltött külföldön, ahol különböző társulatokkal, rendezőkkel és koreográfusokkal dolgozott, mint előadó. Alkotóként 2012 óta aktív. Előadásait azóta játssza a MU Színházban, hogy 2016 végén visszaköltözött Magyarországra.

Táncos múltjából fakadóan eddigi munkái során elsősorban a fizikalitáson, a mozgáson keresztül közelített az allűröket és mesterkéltséget levetkőzni igyekvő színpadi jelenlét felé. Ezirányú törekvéseiben többek között Joseph Beuys és Marina Abramović munkáinak radikalizmusa és fegyelmezettsége volt rá nagy hatással. A 2016-ban bemutatott, többek között Lábán Rudolf-díjra is jelölt Selfy című szólójában például közel 40 percet ugrált végig megállás nélkül, hogy a testi és mentális határait leküzdve érjen el egy hiteles színpadi jelenlétet. Ezt követő önálló munkáiban tovább feszegette a fizikális teljesítőképesség határait, egyre inkább - az általa színpadi rituáléként jelölt - fizikai színházi kifejezésforma felé fordulva.

STÁB
Alkotó, előadó: Cserepes Gyula
Fény: Payer Ferenc
Stylist: Farkasdy Szilvia
Produkciós asszisztens: Turjányi Lilla
Produkciós vezető: Erős Balázs

Producer: Atelier 21220
Koprodukciós partner: MU Színház 

Partnerségben a Műhely Alapítvánnyal. 

Támogató: az előadás létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 
Egyéb támogatók: OFF Alapítvány, Summa Artium

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok