Hangora, Herfli és Lippogó – babaszinház a Hevesi Sándor téren

2023. April 05.  ·   Zenei hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Új babaszínházi előadássorozat indul április 29-én a Pesti Magyar Színházban Leporelló címmel, amelynek keretében három előadást láthat a közönség az idén tavasszal.

A fotó illusztráció

A babaszínház, vagy más néven csecsemőszínház keretében 0-4 éves korosztálynak szóló színházi előadásokat kínálnak. A 45 perces produkciók a kisgyerekek már megszerzett tapasztalataival és képességeivel operálnak, hétköznapi szituációk játékos megjelenítésével, bábos formák, vizuális és zenei elemek, mondókák, gyermekdalok, klasszikus zeneművek használatával.

A Leporelló sorozat 3 különálló előadásból áll. Az elsőt már 6 hónapos kortól ajánlják és féléves eltérésekkel a következőket. Először a látásra fókuszálnak, kontrasztos képekkel fognak játszani. Az egyéveseknél a hangképzésre, később, másfél éves kortól a mozgásra fektetik a hangsúlyt. A három előadás címe: Hangora, Herfli és Lippogó.

Az Art-Járó megnyitásával saját helyszínt tudnak biztosítani a sorozatnak, és egy szakember is leszerződött a színházhoz: Nagy Petra a Babaszínház kialakítását is vállalta. A Leporelló rendezője és a babaszínházi projekt vezetője elmondta: a babaszínház előadását kettébontották. "Az ilyen pici gyerekek 20-25 percig tudnak egy dologra fókuszálni, éppen ezért ennyi az előadás időtartama is, utána egy 20 perces közös játék következik" – tette hozzá.

Mint mondta, az interaktív játék során a színészek felkínálnak játékokat a gyerekeknek, akik bemehetnek a színpadi térbe és mindent kipróbálhatnak. Valóságos, tapintható lesz mindaz, amit az első 25 percben láttak. Az előadás közben is szabad mozgásterük van, még nem érvényesek a klasszikus színházi viselkedési minták, nincs senki a székhez szegezve - mondta, hozzátéve: mivel ez a korosztály a legérzékenyebb, ez színészileg is kihívást jelent. Sokkal nagyobb figyelemmel kell létezni a színpadon. Elkerülendő minden erős hanghatás vagy ijesztő forma, hirtelenség.

Az előadásban alkotótársai a jelmeztervező Bartos Letícia, Keresztény Tamás zenei vezető és zeneszerző, Gerbert Judit kisgyermekkori művészeti nevelő, valamint tervezőtársa és a gyártásvezető Horváth Márk.

Pesti Magyar Színház, Babaszínház

 

 

Szólj hozzá!


Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a...
 
Színház naptár

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...
Új színdarabok