Filmet forgattak a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagjaival

2020. December 07.  ·   Zenei hír   ·  szinhazvilag.hu

Befejeződött az Ítélet és kegyelem című film forgatása Csákberényben, amelyben a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának számos tagja vett részt, hiszen Sobor Antal Perelj, Uram! című regényének színpadi adaptációja fogalmazódik újra a film nyelvén.

Filmforgatáson voltak a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagjai

Korábban sosem látott pályázati lehetőséget kínált a Nemzeti Filmintézet (NFI) a színházak támogatására a filmgyártók bevonásával. Az új pályázati eljárásban a színházak által vagy közreműködésükkel készülő 16 produkciónak szavazott meg támogatást az NFI Televíziós Döntőbizottsága, köztük a Vörösmarty Színház és produkciós partnere, a B&L Line Kft. részére.

Nagy Endre, a film producere elmondta, hogy a pályázat azért született meg, hogy a színházak és a filmes szakma próbáljanak meg egymáson segíteni. A kiírók legfőbb szándéka szerint olyan produkciók pályáztak, amelyeket ki lehet vinni a színházi környezetből, és tévéjátékot, tévéfilmet lehet belőlük készíteni.

„Nem az volt a cél, hogy a színpadi művet színházi körülmények között valósítsák meg, rögzítsék, hanem az, hogy azt dolgozzuk föl televíziós eszközökkel” – tette hozzá a producer.

A 70 perces tévéfilm forgatókönyvét Pataki Éva és a rendező, Szikora János írta, aki számára különösen fontos a produkció létrejötte, hiszen kevés olyan kortárs darab van, ami kötődik is a környezetéhez:

„Ez egy valós történet, az itt élő emberek története, akik immár százötven éve nem feledik azt. Fontos, hogy most végre a kevesek által ismert történet hírét vihetjük szerte az országban.”

A több hónapos utómunka után, az alkotók szándéka szerint a 48'-as forradalom és szabadságharc ünnepén, március 15-én a nagyközönség is láthatja a filmet.

Az operatőr ifj.Jancsó Miklós, azaz Jancsó Nyika, a fővilágosító Romwalter Béla „Richy”. A filmben a főszereplő Gáspár Sándor és Imre Krisztián mellett a Vörösmarty Színház társulatának több színésze is szerepel, a Szabad Színház társulatának tagjai, valamint csákberényi és környéki statiszták mellett.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Gáspár Sándor – csakúgy, mint a színdarabban – Szikszai János református lelkész formálja meg:

„A színházzal ellentétben a filmnek a lehetőségei végtelenek, nagy tömegekhez juthat el ez a dráma, amit 2018 óta sikerrel játszunk a színházban.”

A forgatás során a színészeket és az alkotókat a koronavírus is nehézségek elé állította, miután Szikora János rendező elkapta a vírust, úgyhogy egy ideig online zajlott a rendezés:

„Online tartottuk a kapcsolatot, és így próbálta a színészeket instruálni, a jeleneteket beállítani. Nem volt könnyű, de alkalmazkodtunk a helyzethez!” – tette hozzá Gáspár Sándor.

Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, filmforgatás, Perelj Uram!, Gáspár Sándor, Szikora János, ifj.Jancsó Miklós

 

 

Szólj hozzá!


Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a...
 
Színház naptár

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...
Új színdarabok