Othello egy balfék...– Shakespeare darabja a Katonában

2020. October 11.  ·   Színházban voltunk   ·  mmi

Igazság szerint, nem így hangzott el: addig stimmel, hogy balf..., és az előadásról kifele mondták nekem – akkor egy pillanatra meg is torpantam, hogy vajon tényleg az-e, aztán rájöttem: tökmindegy.

Fotó: Horváth Judit (Katona József Színház)

Van a Shakespeare-színművekben valami lenyűgöző: eltelt több száz év a születésük óta, és még mindig tudnak olyan alapot szolgáltatni, amelyre egy olyan előadás építhető, amely az aktuális kor indikátoraként (is) működik. Profán hasonlattal élve olyan ez, mint amikor a főzős műsorban a székelykáposztát kell újragondolni "fine dining-módra": alkotóelemeire szedik szét az ételt, majd úgy rakják össze, hogy alig hasonlít az eredetire, de az alapíz megvan...

Az alkotói szabadságban is van valami másik lenyűgöző: ki szabad, lehet és kell választani, mi az, ami a több évszázados darabból neked és a leendő közönségednek az adott körülmények között fontos, aminek van számodra és számukra is üzenete. Ha 10 embert megkérdeznénk arról, miről szól az Othello, gyanítom nagyjából 8-9-en felelnék azt, hogy a féltékenységről (és egy bizonyos generációnak azonnal beugrana Simándy József barnítóval mórosított arca...).

A Katona Othellója nem a féltékenységről szól. Nem a mór a főszereplője és nem Desdemona megfojtása a darab csúcspontja. Számomra ez a darab az emberi hitványságról, a manipulálásról szól, és a főszereplőt Jágónak hívják.

Bár több színpadi mű, film vagy könyv szól róla, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy szar emberek nem is léteznek: a körülmények/neveltetésük/ satöbbi áldozatai ők, és ha értő és érző gondoskodás alá kerülnek, akkor majd jól megváltoznak. Szerintem meg vannak alapból szemét alakok – és Jágó például az egyik közülük. Tegye fel a kezét az, akinek az ismeretségi körében nincs egy szarkeverő, aki addig tekergeti a madzagot a felek lábai körül, míg azok – mindketten, -hárman, többen – földre nem zuhannak, egymásnak nem esnek...

A hitvány emberek úgy próbálnak saját frusztrációjukon úrrá lenni, hogy pokollá teszik mások életét – de mindezt úgy, hogy annak a másiknak fogalma sincs arról, hogy éppen a vesztébe rohan.

S hogy Othello tényleg egy balfék? Lehet. Vannak feljebbvalók, akik hajlamosak azt gondolni, hogy alattvalóik minden körülmények között lojálisak hozzájuk, aztán vannak jó katonaemberek, akik csatákat döntenek el okos stratégiájukkal, de hasznavehetetlenek, amikor a szív dolgairól van szó, és vannak emberek, aki álmukban sem gondolnák, hogy a hozzájuk közel állók valójában iszonyú távol esnek tőlük és simán a vérüket akarják. Bármi lehet, de igazából tényleg mindegy, mert a fontos inkább az, hogy egy teljes közösséget mekkora tragédiába taszíthat egyetlen becsvágyó, hitvány figura.

Hihetetlenül hálás vagyok, hogy az alkotók nem tolták túl a "néger-vonalat", és mindamellett, hogy ez a billog vissza-visszatér, meghagyták nekem azt a lehetőséget, hogy ne kizárólag a másságra történő reakciónak tekintsem a tragédiába torkolló ármánykodást, bár, ezzel sem lőttek volna nagyon mellé a körülöttünk örvénylő elmebaj világ eseményeit tekintve.

Aztán, lehet, hogy másvalakinek pont erről szól az előadás. Ez a jó benne...

A színlap itt.

 

 

 

 

Katona József Színház, Othello

 

 

Szólj hozzá!


Új színházterem nyílt Budán

Új színházterem nyílt Budán

A Karinthy Színház új színháztermet nyitott Karinthy Stúdió néven, amely az idei évadtól több előadásnak is otthont ad.
 
Színház naptár

Az időjárás idén kegyes volt a Zsámbéki Nyári Színházhoz: egyetlen előadás sem maradt el

Visszatérő legendák, könnyed, zenés nyári esték, komoly klasszikusok, három bemutató, nulla elmaradt előadás, több telt ház – a teátrum elégedett lehet a jubileumi 40. évaddal.

Az Átriumnak ez lesz a búcsúévada

Miközben csordogálnak a sajtónak szánt bejelentések egy-egy színház soron következő évadáról, az Átrium a FB-on dobta le az atomot. Nem igazán az isten akaratából.
Új színdarabok
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Mágnás Miska
Mágnás Miska
Székesfehérvár 
Mágnás Miska
Mágnás Miska
Székesfehérvár 
Anconai szerelmesek