Két barát ül egy színpadon...

2023. February 04.  ·   Színházban voltunk   ·  Brezvai Edit

Szerzőnk Bálint András és Jordán Tamás Molnár Ferenc-estjén járt, a Rózsavölgyi Szalonban.

Fotó: Rózsavölgyi Szalon

Két férfi ül egy színpadon. Helyesebben: két színész ül egy színpadon. Pontosabban, két játékos kedvű ember ül egy színpadon, akik játszanak a számokkal: egyikük januárban lett 80 éves, a másik áprilisban lesz 80 éves. Tehát: két budapesti polgár ül egy színpadon, akik ketten együtt 160 évesek, azaz tíz évvel fiatalabbak, mint az idén 150 éves főváros, és már 1950 óta ismerik egymást.

Az egyikük járt a Színművészeti Főiskolára, a másik nem. A már 80 éves Jordán Tamás a Műegyetemen tanult, az Egyetemi Színpadon indult a pályája, majd Kaposvárott futott be, és József Attila verseit szavalva járta az országot. A hamarosan 80 éves Bálint András viszont filmszínészként lett ismert, kőszínházi művésszé vált, és az első önálló estjét Radnóti-művekből állította össze. Az is közös bennük, hogy mindketten rendeztek és igazgattak is színházat, és mindketten sikeresek – szerintük persze a másiknak irigylésreméltóbbak a sikerei.

Két volt osztálytárs ül egy színpadon, akik máig barátok. Ebben a bajtársias légkörben indul Bálint András és Jordán Tamás közös darabja a Rózsavölgyi Szalonban, ahol persze nem csak ők a főszereplők – megidézik a 145 éve született nagy kedvencüket, a botrányos életet élő, zseniális szerzőt, Molnár Ferencet, aki ugyanúgy rajongott Budapestért, mint ők. A Bálint+Jordán=160 című darab barátságról, a színház iránti szenvedélyről, a tehetség, a humor és a szerencse fontosságáról, a generációjuk életérzéséről, hűségről és csalódásokról mesél. Ahogy hallgatja őket a néző, az az érzése támad, mintha az életük és pályájuk történetébe beleszőtt Molnár Ferenc-szövegek pontosan arról szólnának, ami a 20. század második felében velük is megtörtént. Mintha nem röpült volna el ez a sok évtized, mintha itt ebben a kis országban, ebben a fővárosban nem változna semmi.

Két barát ül egy színpadon, akik 72 éve együtt kezdték az iskolát. Két egykori kisfiú, akik együtt rúgtak a labdát, együtt gombfociztak, együtt indultak szavalóversenyeken, együtt élték meg a kamaszkort a József Attila Gimnáziumban, sülve-főve együtt voltak.

Két idős férfi ül a Rózsavölgyi színpadán, akik hűségesen segítették, figyelték egymást a művészi pályán, és most együtt írták és játsszák ezt a jutalomjátékot, a közönség nagy örömére. Mert a néző valahogy beavatottnak érzi magát, mintha titkokat tudna meg, mintha bevennék a csapatba, ahol Bálint a csatár és Jordán a hátvéd, esetleg fordítva.

Ők igazi csillagok, nem celebek vagy percemberek.

Elmondhatatlanul sokat tettek a magyar kultúráért, színesítették, mélyítették, átszabták és öregbítették. És ott van velük a világraszóló zseni, a nagy mesélő és emberismerő Molnár Ferenc, a vendég, aki megkoronázza ezt az estet, és még az utolsó pillanatban, a taps előtt is az égi függöny mögül segíti a művészeket, hogy meglepjék a közönséget.

Következő előadások:

  • február 18. 16:00
  • február 18. 19:30
  • március 6. 19:30
  • március 17. 19:30
  • március 24. 19:30

 

 

Bálint András, Jordán Tamás, Molnár Ferenc, Rózsavölgyi Szalon

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok