Egy nagyon kemény óra a Sufniban: Médeia

2022. December 19.  ·   Színházban voltunk   ·  Dressmann Dóra

Banális történet, szinte közhelyes. 15 év házasság és két gyerek után a férj új asszonyt talál magának. Fiatalabbat, csinosabbat. Láttunk már ilyet.

Fotók: Horváth Judit

Ha Médeia történetéről lehántjuk a mitológiai elemeket, varázslásokat, sárkányfogatot, egyebeket, akkor egy egészen elképesztően modern történet tárul elénk. Ezt mutatja meg most a Katona József Színház új Médeia előadása a Sufniban, Bagossy Júlia rendezésében. A szöveget is ő jegyzi – Euripidész drámája nyomán.  

"Bárcsak ne is létezne inkább szerelem, ha ilyen kegyetlen szenvedést hoz az emberekre!" – hangzik el a darabban és valóban: halálos nagy szerelme a férje iránt szörnyű tettekre sarkallja Médeiát. Képtelen belenyugodni abba, hogy elhagyták, többé már nem szeretik, sőt, valaki mást szeret az imádott férfi. Mint akit megszálltak a démonok, beleőrül a fájdalomba és a veszteségbe.

Innentől szerencsére már nem szokványos a folytatás, bár hasonló tragédiák előfordultak napjainkban is. Médeia először az új asszonnyal végez, majd a saját gyerekei ellen fordul. Mintegy bosszút áll volt férjén, hogy az is tudja meg, milyen az igazi fájdalom. Az ókori színjátszás hagyományos kórusának volt a feladata, hogy segítségére legyen a nézőnek, magyarázatot adjon az eseményekre vagy éppen tovább lendítse azokat. Itt nem lehet sem megmagyarázni, sem tovább fűzni az események szálait.

Itt csak az égbe kiáltó bűn van, melyet a fájdalomból gyűlöletbe forduló lélek követ el.

Az előadásra januárig minden jegy elfogyott.

 

Szereplők

Pálos Hanna, Bányai Kelemen Barna, Kanyó Kata e.h., Jakab Balázs e.h., Pásztor Dániel e.h.

Alkotók

Látvány: Balla Hanga e.h.

Dramaturg: Zrinyifalvi Eszter Anna e.h.

Koreográfus: Korom Sára

Asszisztens: Hornung Gábor

Rendező: Bagossy Júlia e.h.

 

 

 

Sufni, Katona, Médeia

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest