A zseni és a szörny (Kamra: A zseni)

2022. October 15.  ·   Színházban voltunk   ·  Dressmann Dóra

Eltöltene Ön másfél órát a világhírű Sztanyiszlavszkij társaságában, miközben meglesheti a színházi zseni munkamódszereit? És ha közben a véreskezű diktátor, Sztálin is ott lenne? Az azért már árnyalná a képet egy kicsit. Ha megnézik Ascher Tamás rendezésében a Katona József Színház új darabját A zsenit, pontosan ezt fogják átélni.

Fotók: Rácz Gabriella

A kortárs lengyel szerző, Tadeusz Slobodzianek történelmi tények alapján, de fiktív megírta, hogy milyen lehetett Sztanyiszlavszkij (Máté Gábor) és Sztálin (Fekete Ernő) találkozása, beszélgetése 1937-ben. 

Az első jelenetben Sztálin az íróasztalánál ül és papírokat szignál. Később kiderül, kivégzéseket ír alá. Háromezret. Csak hogy jól az eszünkbe véssük mindjárt az elején, ez az ember egy szörnyeteg. Szükséges alaposan megjegyeznünk ezt, mert a beszélgetés során esetleg hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy a diktátornak mintha lennének emberi vonásai, mintha még humora is akadna.

Fotók: Rácz Gabriella

Az idős Sztanyiszlavszkij a saját módszereivel okítja Sztálint, hogyan tudja gesztusokkal, apró cselekedetekkel, járkálással, rajzolással még jobban alátámasztani a céljait. Sztálin hajlandó tanulni, sőt, cserébe hajlandó aranyhalként teljesíteni az öreg, beteg mester három kívánságát. Sztanyiszlavszkij nem magának akar valamit kieszközölni, hanem három embert, két írót és egy színházi rendezőt szeretne megmenteni. Óvatosan okítja a diktátort, hiszen itt minden szót meg kell fontolni, és nem veszi észre, hogy egy ponton már Sztálin tart színházi előadást az ő számára.

Fotók: Rácz Gabriella

Anélkül, hogy elmesélnénk a történeseket, csak annyi, hogy a mindenről jól értesült, mindent tudó és irányító diktátor eljátssza, hogy bizonyos újságcikkről mit sem sejt, kínvallatással szedi ki a szerencsétlen talpnyaló “mindazonáltal” főkritikus elvtársból (Elek Ferenc) azokat az információkat, amiket pontosan tudott.

Fotók: Rácz Gabriella

Ki itt a tehetséges színész, ki itt a főrendező?

És szüksége van-e egyáltalán a hatalomnak az igazi tehetségekre?

Megmenti Bulgakovot, mert kedveli egy darabját, és kivégeztet valaki mást, mert az nem nyerte el a tetszését.

Milyen jogon? Kizárólag a hatalma alapján? 

Minden bizonytalan és pengeélen táncol. A néző számára csak a diktátor szörnyeteg volta a biztos. Mintegy bekeretezve a történetet, az utolsó jelenetben a titkárát (Kocsis Gergely) faggatja, hogyan is volt, amikor a cári családot kivégezték és kedvtelve hallgatja, hogy a végén még a kutyáikat is felakasztották. Mert ugattak.

Fotók: Rácz Gabriella

Szereplők

SZTÁLIN, diktátor – Fekete Ernő

SZTANYISZLAVSZKIJ, művész – Máté Gábor

POSZKRJOBISCSEV, titkár – Kocsis Gergely

KERZSENCEV, kritikus – Elek Ferenc

Alkotók

Díszlet: Khell Zsolt

Jelmez: Szakács György

Dramaturg: Török Tamara

Zene: Vajdai Vilmos

 

 

Rendező: Ascher Tamás

 

További előadások:

A Zseni októberi és novemberi előadásaira a jegyek már elfogytak, a decemberi jegyek még nem elérhetők.

 

 

Kamra, A zseni, Ascher Tamás

 

 

Szólj hozzá!


10 érdekesség a színházvilág leghíresebb ügynökével kapcsolatban

10 érdekesség a színházvilág leghíresebb...

2024. február 24-én mutatja be a budapesti Centrál Színház Arthur Miller klasszikusát, Az ügynök halálát, erről csatolt cikkünkben olvashatnak....
 
Színház naptár

Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a Centrál Színház Az ügynök halálát

Stohl András, Balsai Móni, Fehér Tibor és Szécsi Bence (képünkön) főszereplésével készül a budapesti Centrál Színház új előadása, melynek premierje 2024. február 24-én lesz.

Ajtócsapkodós darab a köbön

Így jellemezte Tasnádi Csaba rendező az olvasópróbán azt a vérbeli angol bohózatot, melyet hamarosan a Thália Nagyszínpadán láthat a nagyérdemű.
Új színdarabok