Lehet musicalt csinálni egy Arany-balladából?

2018. October 21.  ·   Musical   ·  SZV

Úgy tűnik, igen. Arany János születésének 200-évfordulójára született Pesty Nagy Kati szívéből – akármit is jelentsen ez – és tollából, valamint Derzsi György lelkéből – akármit is jelentsen ez – a musical-ballada a Vörös Rébékből, amit ráadásul az Arénában mutatnak be. Nem semmi!

Fotó: Vörös Rébék MusicalBallada Hivatalos Oldala

A Vörös Rébék (Rébék = Rebeka) Arany János késői balladái közül a legeredetibb (és az egyik legkomorabb). A  musical-ballada szerkezetében is Arany nagyszerű versét veszi alapul, s bár nem akarja a titokzatosságát, töredezettségét megtagadni, mégis szolgálni akar egyfajta történeti magyarázattal, s olyan kérdéseket kíván felvetni, amelyekre állítólag minden nap keressük a választ, az élet, az erkölcs, a felelősség és a változás eredendő kétségeit feszegetve. (42!)

Ezekre a kérdésekre szertetne reagálni a színpadi változat, "egyszerű szituációkban, emberivé varázsolva akár egy boszorkánynak hihető lény történetét, vagy varázsossá álmodva egy hétköznapi asszony meséjét."

Arany nagy zenekedvelő volt sőt, ő maga is írt dalokat.Ezzel magyarázzák az alkotók, hogy miért pont ezt a műfajt választották a ballada színpadra állítására.

A szereposztás egyébként így néz ki:

Rébék: Kecskés Tímea
Pörge Dani: Pásztor Ádám
Pap: Turek Miklós
Tera: Bucsi Annamária

A dalt sokan így ismerik:

Forrás: Koncert.hu

Vörös Rébék, musical, Aréna, Arany János, Beyoncé, boszorkány

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok