Színészlegendákról nyílt virtuális kiállítás

Bessenyei Ferencről és Gábor Miklósról nyílt új virtuális kiállítás: a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) digitális formában idézi fel tavalyi, Hősök tere című tárlatát, egyúttal ízelítőt ad a Két út, egy pálya, 100 év címmel megjelent albumából.

Színészlegendákról nyílt virtuális kiállítás

Podcast-sorozatot indított gyűjteményei, programjai bemutatására a OSZMI, valamint kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum. A következő adás főszereplője Bajor Gizi lesz. A havi rendszerességgel jelentkező, a Soundcloud hang- és zenemegosztó platformon indított sorozat célja az OSZMI különböző gyűjteményeinek, valamint a BGM történetének, kiállításainak és programjainak bemutatása. A podcast harmadik része május 19-én, Bajor Gizi születésének 117. évfordulóján kerül adásba.

Az intézmény Hősök tere címmel 2019-ben nagyszabású kiállítással tisztelgett a 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós előtt állandó kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A két művész páratlanul gazdag életművét Két út, egy pálya, 100 év című albumukban őrizték meg az utókor számára. A kötetben látható több mint kétszáz fotó és a mellettük olvasható gondolatok – a két művész és kortársaik szavai – a két színészlegenda pályájának sokszínűségéről vallanak. A sokszólamú elbeszélésből kirajzolódik a színházi műhelymunka gyötrelme, a szerepformálás öröme és nehézsége, a közönség ízlésének változása és a két művész magánélete.

A magyar színházi emlékezet Bessenyei erőteljes, szenvedélyes természetéhez elsősorban a hősi karaktereket köti: Othello, Bánk bán és Kossuth Lajos alakját; míg Gábor Miklós önmagával is sokat vívódó, intellektuális alkatához Hamlet, Lucifer és Robespierre figuráját kapcsolja. Ezt a sztereotip képet a kiállításon egy olyan "montázs" váltja fel, amely azt a hihetetlen gazdagságot és sokoldalúságot mutatja be, ami Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós művészi pályafutását jellemezte. A színészi kiteljesedés évei tematikus rendben, szerepkörök szerint követik egymást, és kiderül, hogy a magas szintű mesterségbeli tudás birtokában mindketten szinte valamennyi színházi műfajban otthonosan mozogtak.

Az oldal nekünk kicsit lassan töltődött be és feltehetően szintén csak mi szédültünk egy idő után az ide-oda ugráló, zoomolódó képektől, de ezeken túllépve: karanténos időkben a színházszerető internetezők imádni fogják!

KATT IDE!

Bessenyei Ferenc, Gábor Miklós, Hősök tere, virtuális kiállítás, OSZMI

 

 

Szólj hozzá!


Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakásából közvetítik a premiert

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakásából...

Bemutatósorozatra készül a Madách Színház az interneten; a premiereket élőben, a színészek lakásáról közvetítik. Június 4-én Carol Rocamora...
 
Színház naptár

A járvány magával ránthatja Shakespeare legendás színházát

Minderről a Kívül tágasabb blogon olvastunk: a legendás Globe a blog értesülései szerint képtelen lesz túlélni a korlátozások miatt elszenvedett veszteségeket.

A pénz helyett Dollár Papa Talks

A Dollár Papa Gyermekei társulat kezdeményezésére – a Trafó közreműködésével online beszélgetéssorozat indul vasárnap.
Új színdarabok
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
MACSKÁK
MACSKÁK
Budapest 
MACSKÁK
MACSKÁK
Budapest