Kazinczy utca 21. – itt is játszanak már a Radnóti színészei

2019. October 31.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Átadták a budapesti Radnóti Színház új alternatív játszóhelyét, a Kazinczy utca 21. szám alatti épület második emeletén kialakított Radnóti Tesla Labort.

Lackfi János HINTÁK - újra látható a Radnóti Tesla Laborban (Fotó: Radnóti Színház)

"A Radnóti Színháznak régi vágya, hogy egy alternatív játszóhellyel rendelkezzen, most egy olyan új alkotói tér jött létre, amely nagy jelentőséggel bír egy fővárosi kőszínház életében" – hangsúlyozta Kováts Adél, a színház ügyvezető igazgatója a szerdai budapesti átadáson.

Az új játszóhelyen lesz látható a Hajdu Szabolcs által rendezett Gloria című előadás, emellett három bemutatóval és a fiatal rendezőkből nemrég alakult Narratíva csoport négy produkciójával is készülnek, de a  tervek szerint különféle független színházi társulatok előadásainak is helyet biztosítanak.

"Azon túl, hogy saját produkciókat hozunk létre a térben, a befogadói szándékunk is erős. Ez egy hibrid gazdálkodás, amivel megpróbáljuk fenntartani, önfenntartóvá tenni az új játszóhelyet" – mondta az igazgató, hozzátéve: szándékaik szerint kőszínházaknak kiírt pályázatokon is részt vesznek majd.

Kováts Adél felidézte, hogy a Paulay Ede utcában második éve folyó építkezések miatt a Radnóti Színház színpadmérete lecsökkent, emiatt hat-hét helyszínen mutatják be előadásaikat. Az építkezés várhatóan 2023-ra fejeződik be. Addig a Radnóti Tesla Labor lesz az a helyszín, ahol az új előadások mellett a korábbi produkciók is helyet kapnak. A munkálatok szeptember közepén kezdődtek el, és a 180 fő befogadására alkalmas játszóhely csaknem másfél hónap alatt készült el.

A Tesla Laborban lesz látható Andrássy Máté és Újvári Milán előadásában és rendezésében az Elhanyagolt férfiszépségek című darab, Galgóczy Judit rendezésében a Hinták című dráma, a Pass Andrea által írt és rendezett Napraforgó, valamint Kelemen Kristóf rendező-dramaturg és Pálinkás Bence György képzőművész közös produkciója, a Magyar akác is.

A Radnóti Teslában játsszák Szilágyi Bálint rendezésében a Csillagképek című előadást. A rendező a sajtótájékoztatón elmondta: a kétszemélyes darab, amelynek szerepeit Lovas Rozi és Brasch Bence alakítja, egy szerelmi történetet mesél el többféle helyzetben. Nick Payne kortárs angol szerző nagy sikerű művét, amelyet 2012-ben írt, 2015-ben mutatták be a Broadway-n.

Társadalmi problémát feszeget Schwechtje Mihály filmrendező Gina című előadása. A rendező elmondta, hogy az előadást közösen írja és rendezi a Radnóti színészeivel és a meghívott művészekkel. A darab, amelynek címét egy partidrogtól kölcsönözték, a kiszolgáltatottság, a szexuális kihasználás körét vizsgálja egy megtörtént eset alapján, az elkövetők szüleinek szempontjából.

Alföldi Róbert rendezésben lesz látható Franz Xaver Kroetz A vágy című darabja Perczel Enikő és Totth Benedek új fordításában. A rendező elmondta, hogy négy napja kezdték el próbálni a négyszereplős szerelmi történetet, amelyben Kováts Adél, Schneider Zoltán, Vilmányi Benett és Bata Éva szerepel, a bemutatót december 21-én tartják.
  

Radnóti Miklós Színház, Radnóti Tesla Labor, Alföldi Róbert, Galgóczy Judit, Gina, Hinták, A vágy

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok