A színház Netflixe – elindította őszi évadát a SzínházTV

2022. October 03.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

A pandémia alatt a színházak számára a streaming jelentette az egyetlen kapaszkodót, és azóta bebizonyosodott, hogy az online előadások a járványhelyzet után is egymást segítő szimbiózisban tudnak létezni a kőszínházi előadásokkal.

Fotó: Katona József Színház: Othello

"Ami a mozinak a Netflix, az a színháznak a SzínházTV. Nem versenyezni kell egymással, hanem egymást kiegészíteni és ezzel egy új dimenzió nyílik a 'színházfogyasztás' terén" – vallják a SzínházTV létrehozói.

"A  SzínházTV sem azért született, hogy átvegye a kőszínház feladatát, hanem épp ellenkezőleg: az online előadások egyrészt térben és időben kitágítják a színház kereteit, másrészt felkeltik az érdeklődést az előadások iránt” – vélekedik Radnai Márk, színházrendező, a SzínházTV megálmodója. "Ha megtetszik egy zenekar a Spotify-on, biztos keresem a lehetőséget, hogy megnézzem koncerten is”.

Az online előadás további felbecsülhetetlen hozadéka, hogy olyan kiváló előadások is elérhetők, melyek a repertoárról lekerülve gyakorlatilag nyomtalanul eltűnnek.

“Évente körülbelül 150 előadás kerül a süllyesztőbe szerte az országban, melyek nem jutnak el valójában a közönséghez. Kipörög a bérlet és megy a darab a szemétbe. Sem a jövő nemzedékére nem gondolunk, sem az alkotók munkáját és az alkotások értékét nem tartjuk tiszteletben, ha ezt a lehetőséget nem ismerjük fel” – mondja Radnai.

A SzínházTV-vel megszűnnek a nagy távolságok is, és így akár a messze távolban élő magyar közösségek tagjaihoz is elérnek az itthoni alkotások, vagy a határon túli magyar színházak darabjait is meg tudjuk majd nézni.

S van egy nagyon fontos momentuma:  az “online nézőtér” megnyitásával a színházak akkor is bevételhez juthatnak, ha esetleg ki sem tudnak nyitni.

“A 2020/21-es évadban az online jegyeladásból közel 200 millió forint támogatást tudtunk a színházaknak eljuttatni. A fennmaradó összeggel pedig olyan társulatok és intézmények előadásainak felvételét finanszíroztuk meg, akiknek esélyük sem lett volna szélesebb közönséget elérni” – számolt be a SzínházTV alapítója.

Most pedig elindult a SzínházTV harmadik évada. Jelenleg is több színházzal is folynak az egyeztetések, de a Katona József Színház, a Centrál Színház, a Játékszín, az Orlai Produkciós Iroda, a Jurányi Inkubátorház továbbra is partnere marad a SzínházTV-nek, hozzájuk csatlakozik idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Győri Nemzeti Színház, anyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és adebreceni Csokonai Színház is.

A magyar produkciók mellett már nemzetközi sikerű külföldi előadások is szerepelnek a repertoárban: október 7-én lesz például a Moszkvai Művész Színház előadásának premierje:

Mindenki itt van?

 

Az előadást öt Arany Maszk díjra jelölték 2022-ben, köztük a legjobb darab és a legjobb rendező díjára. Magyar felirattal nézhető.

SzínházTV, Radnai Márk

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok