35 év után bezárja a színitanodáját Gór Nagy Mária

4 hete  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Az elmúlt három évtized alatt Gór Nagy vezetésével a tanoda előkelő helyet vívott ki magának a hazai színészképzésben, többek között Liptai Claudia, Ábel Anita, Farkasházi Réka, Ullmann Mónika, Szabó P. Szilveszter, Miller Zoltán is itt kezdte a pályafutását – írja a Bors.

Pillanatkép a tanoda Tom Sawywr című előadásából (gnm.hu)

Ahogy az alapító-direktor elmondta a lapnak, nem az a gond, hogy nem jelentkeznek elegen a további működés biztosításához, a mennyiség megvan, csak hát a minőség...

"A felvételi időszakban most is sokan jelentkeztek hozzánk, de alig volt köztük olyan, aki erre a pályára való. Magániskolát vezetek, nem engedhetem meg magamnak, hogy a tehetségtelen fiatalokat is felvegyem" – fogalmazott  a színésznő.

A má­sod- és harmadévesek képzése és a kaszkadőrtagozat megy tovább, de 2021-ig biztosan nem indítja újra a képzést.

Helyette színházat alapít:

"2020 szeptemberéről elindítom az alternatív színházamat, ami a Mensáros László Alternatív Színház – Ugródeszka nevet viseli. Ő kitüntetett a barátságával, és a tanáraim egyike volt. Csak olyan színészt szerződtetek, aki nálam végzett, csak értük akarok felelősséget vál­lalni. Már felkérésünk is van, első körben egy ötezer férőhelyes szabadtéri előadást kell megcsinálnunk" – nyilatkozta.

S hogy kik végeztek például a tanodában?

Ábel Anita, Liptai Claudia, Bertalan Ágnes, Kárász Zénó, Xantus Barbara, Fridel Fruzsina, Farkasházi Réka, Kapócs Zsóka, Növényi Norbert, Ullmann Mónika, Oroszlán Szonja, Fésűs Nelly, Janza Kata, Szapó P. Szilveszter, Németh Attila, Závodszky Noémi, Zakariás Éva, Miller Zoltán, Nagy Balázs, László Boldizsár, Brunner Márta, Fehér Adrienn, Brózik Klára, Király Viktor, Babicsek Bernát, Pásztor Anna, Mahó Andrea, Bognár Gyöngyvér – Jászai díjas, Oszter Alexandra, Janklovics Péter, Beliczai Balázs, Legerszki Krisztina, Beszterczey Attila, Balogh Gábor, Nagyidai Gergely, Jenei Judit, Sövegjártó Áron, Muri Enikő és még sokan mások. (Forrás)

Mindennek kicsit ellentmond a tanoda honlapja, amelyen még szerepel a felhívás, hogy július 7-re pótfelvételit hirdettek, s úgy tűnik, a fentiek mellett a Tinitanoda képzései is mennek tovább.

 

 

Gór Nagy Mária, színitanoda, színházalapítás, Mensáros László Alternatív Színház – Ugródeszka

 

 

Szólj hozzá!


Egy színpadi nyelvbotlásból édesség született Miskolcon

Egy színpadi nyelvbotlásból édesség született...

A miskolci Gofrim étterem új édességet vezetett be a kínálatába: a Luxemburg gofrija lett a Luxemburg grófja előadás hivatalos gofrija, és...
 
Színház naptár

Egy nagy sikerű olasz film történetének játszási jogát szerezte meg a Játékszín

Három színész: Kolovratnik Krisztián, Makranczi Zalán, Martinovics Dorina és a rendező, Czukor Balázs is debütál a Játékszínben a 2019/20-as évad első bemutatóján.

11 év szünet után újra megrendezik az Európai Színházi Unió fesztiválját

A Kolozsvári Állami Magyar Színház lesz a házigazdája az Európai Színházi Unió (UTE) fesztiváljának, amelyet 11 év kihagyás után rendeznek meg november 19. és 30. között.
Új színdarabok