Zsótér Sándor 15 év után visszatér a Katonába

2023. March 06.  ·   Fesztivál   ·  Színházvilág.hu, MTI

Budapest egyesítésének 150. évfordulóját ünnepli április 20. és május 2. között 30 helyszínen, több mint 50, műfajokon átívelő programmal a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Vízityúk-olvasópróba / Fotó: Horváth Máté

A 150 éves jubileum kapcsán a BTF programjai idén a megszokottnál is erősebben reflektálnak arra, hogy milyenek az itt élők, mi köti össze a budapestieket, miért és hogyan szeretik, élik meg városukat – emelték ki a szervezők.

Az első hétvégén a 40 éves Katona József Színház több bemutatója is látható: a Sufniban Wolfram Lotz A politikusok című művét Dohy Balázs rendezi. Bemutató: 2023. április 20. Szereplők: Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Lengyel Benjámin, Rajkai Zoltán, Tóth Zsófia, Vajdai Vilmos. Zsótér Sándor pedig 15 év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanislaw Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában. Bemutató: 2023. április 21. Szereplők: Mészáros Béla, Keresztes Tamás, Lelkes Botond e.h., Mentes Júlia, Stork Natasa m.v., Béres Bence, Dankó István, Ujlaki Dénes, Bán János, Jakab Balázs e.h., Bodnár Erika.

A fesztivál olyan évfordulós üzeneteket és kiemelt jellegzetességeket is bemutat, mint például a Budapest makett, mely most a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki. A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba, a Binálé - Queering Democracy: A kiállítás pedig nemzetközi és magyar művészek alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon. Mindhárom programnak a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont.

A Trojka Színházi Társulás színészei a másság, a szexualitás, a tabuk és a saját én felvállalásának témáit járják körül őszinteséggel és humorral fűszerezve. A SZX_MCHN (Szexmasín), avagy vágyaink meghurcoltatása című zenés színpadi show-műsor ismert popslágerekkel, zavarba ejtő, személyes, olykor drámai, máskor humoros monológokkal, bátor és egyedi jelmezekkel jelenik meg Gryllus Dorka rendezésében, de pop-up divatbemutatóval, költészeti esttel és fotókiállítással is gazdagítják a fesztivál programkínálatát. Bemutató: 2023. április 28. Játsszák: Eke Angéla, Nagy Dóra, Réti Adrienn, Bárnai Péter, Ivanics Tamás, Mátrai Lukács Sándor, Lakatos Márk.

Körbejárás címmel rendhagyó előadó-művészeti élménnyel készülnek a Jurányi Ház alkotói: ötször 20 percben, 23 független alkotó gondolatai és érzései elevenednek meg, melyeket a mélyszegénység, a fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek.
   
A BTF teljes programkínálata a https://budapestitavaszifesztival.hu linken érhető el.

Budapesti Tavaszi Fesztivál. Katona József Színház, Zsótér Sándor

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest