Vendégváró Fesztivál a Bethlen Téri Színházban

2024. February 19.  ·   Fesztivál   ·  Színházvilág.hu

Február 25. és 27. között immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a színházban a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivál nevű kulturális programot.

Vendégváró Fesztivál a BethlenTéri Színházban

A fesztivál idei vendége a felvidéki Dialóg nonprofit szervezet, amely három különleges darabot mutat be. A Dialóg 2016 márciusában alakult meg azzal a céllal, hogy olyan szlovákiai magyar kulturális projekteket hozzon létre, melyek témájuknál, vagy műfajuknál fogva perifériára szorultak. Elsősorban a színház, előadó-művészet és a film területén keresi azokat a határterületeket, témákat, lehetőségeket melyeket a struktúrán belül a színházi intézmények szervezési és anyagi okok miatt nem tudnak felvállalni.

2024. február 25. 19 óra

Világában, hangnemében kötődik a társulat korábbi előadásaihoz, hiszen a nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd szereplőinek a sorsát, és az Egy disznótor pontos leírásának dramaturgiai megoldásait viszi tovább, de a történet maga csak lazán, tágabb értelemben kötődik a csehszlovákiai magyar történelmi valósághoz. Témája is líraibb, bensőségesebb, s a helyzet alapvetően történeti időn kívüli: Papa és a Jóisten kapcsolatát, vitáját és egyezkedését meséli el, találkozásuktól Papa végső hazatéréséig. 

Előadja: Lajos András 
Rendező: Keszég László 
Dramaturg: Varga Emese 
Szerző: Soóky László

 

 

2024.02.27. 19 óra

A társulat a mesélőszínház műfajának eklektikus darabján keresztül a mára avitt, csupán egy letűnt kor távoli lenyomatának számító népmese motívumainak kortárs szöveggé, színházzá való alakítását tűzte ki céljául. 

Mesélő: Lajos András 
Rendező: Fandl Ferenc 
Látvány: Hircsu Mariann 
Dramaturg: Varga Emese 
Szerző: Soóky László 

 

2024.02.26. 19 óra

Kaptár Polgári Társulás: Otthol

Az előadás a Dialóg szervezésében érkezik a Vendégváró Fesztiválra. 

2023 nyarán mutatta be a Kaptár Polgári Társulás Martin McDonagh Otthol (The Lonesome West) című drámáját. Martin McDonagh szövegét Csikmák Kati dramaturg újrafordította, ezért kapta az Otthol címet a korábban Vaknyugatként futó darab. 
A cselekmény átkerült egy csallóközi miliőbe, így képezve a mcdonagh-i kortárs dráma és a szlovákiai magyar vidék ritmusának külön-külön ismerős, egybedolgozva azonban újszerű, friss és felforgató élményét. 

“Lápon, ebben az elképzelt faluban mocsok van és munkanélküliség, gyilkosságok, öngyilkosságok, szegénység, éhínség és angyalok röpködnek a fejünk fölött. Ez az otthonunk…” 

Szereplők:
Guba Feri – Tóth Károly 
Guba János – Béhr Márton 
Eötvös atya – Rancsó Dezső 
Kicsi – Katona Eszter 

Átdolgozás: Rédli Károly, Csikmák Kati 
Díszlet és jelmez: Alžbeta Vakulová 
Dramaturg:
Csikmák Kati 
Rendezőasszisztens:
Schlár Gréta  

Rendező: Rédli Károly 

 

 

BetlhlenTéri Színház, Vendégváró Fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok