Színház az egész Sziget! 10 nem zenei program, amit érdemes megnézni

2022. July 23.  ·   Fesztivál   ·  Színházvilág.hu

A Sziget elsősorban a könnyűzenei programjairól híres, méltán, hiszen az idei fesztiválon olyan sztárok lépnek fel, mint Justin Bieber, Dua Lipa, a Kings of Leon vagy az Arctic Monkeys. Azonban a nem zenei programok között is van jócskán olyan, amit érdemes megnézni: noha nem a klasszikus értelemben vett színházi előadások, látványosak és komoly mondanivalót hordoznak. Tízet válogattunk ki ezek közül.

Fotó: Sacude – Euforia

1. Can’t Stop Won’t Stop

Az extravagáns cirkuszi kabaréval Scott Maidment, a LIMBO világhírű rendezője legújabb lélegzetelállító műsorát hozza el, amelyet kifejezetten a Magic Mirror színpadára tervezett.

Fellépők: Ashley Stroud, Ben Loader, Charlotte O’Sullivan, Jake Dupree, Melanie Hawkins, Penelope Elena, vendég: Ernest Palchikov

Előadások: szerda, aug. 10. 23:00csütörtök, aug. 11. 23:00péntek, aug. 12. 23:00szombat, aug. 13. 23:00vasárnap, aug. 14. 23:00hétfő, aug. 15. 23:00

2. Sleeping Beauty Project: Dream Experiment

A Dream Experiment című alvó insatlláció egy a Sleeping Beauty Project által létrehozott, egyszerű hétköznapi tárgyakból álló instrumentum, amelysegítségével a közönség egy vezetett altatásban vesz részt. Miközben testünk egy nyugágyban pihen, bizonyos érzékszerveink stimulálásán keresztül az álom és ébrenlét határán lebeghetünk. Az egy alvásciklusig tartó szeánszban adott létszámú ember vehet részt, az álomtúrák előre meghatározott időpontokban indulnak, és körülbelül 30 percig tartanak.

Alkotók: Brückner János, Tóth Márton Emil, Vadas Zsófia Tamara

Előadások:

szerda, aug. 10. 12:30csütörtök, aug. 11. 12:30péntek, aug. 12. 12:30szombat, aug. 13. 12:30vasárnap, aug. 14. 12:30hétfő, aug. 15. 12:30

3. Mészáros Máté: A távolság mechanikája

A fesztivál ideje alatt minden délután várják a vállalkozó kedvűeket, hogy Mészáros Máté koreográfiáját alkossanak újra közösen. Az alkotó-előadók vezetésével a Szigetlakók egy órában közösen hozzák létre a koreográfia kilenc elemét. Találkozásokra, közös mozgásra és alkotásra invitálnak mindenkit, aki egy órára kortárs táncossá akarnak válni.

Sétavezetők: Mészáros Máté, Oláh Balázs, Vadas Zsófia Tamara

Séták:

szerda, aug. 10. 14:00csütörtök, aug. 11. 14:00péntek, aug. 12. 14:00szombat, aug. 13. 14:00vasárnap, aug. 14. 14:00hétfő, aug. 15. 14:00

4. Angel Duran: Papillon

A PAPILLON, ami pillangót jelent, és egyúttal egy klasszikus film címét idézi, a menekülésről és a felszabadulásról szól, a szabadság allegóriájaként jelenik meg, amely az ember és a világ közötti egyre inkább virtualizált kapcsolat révén valós átváltozásra és a legtisztább kivetülésre egyaránt hasonlít. Ennek a paradoxonnak az eredménye a műalkotás, az eltorzulás és az átváltoztatás, az ember dehumanizálódása.

Rendező és előadó: Àngel Duran

Előadások:

szombat, aug. 13. 23:15
vasárnap, aug. 14. 23:15
hétfő, aug. 15. 23:15

5. Comment J'ai Tenté Le Ciel

A Comment j'ai tenté le ciel egy olyan ember történetét meséli el, akit elnyom a világ zaja. Fásultan, kimerülten, de megbabonázva küzd az őt kidobó örvény ellen, hogy beküzdje magát középre, a rúdhoz, ami körül forog a világ. Biztosító kötelek nélkül az oszlop mintha egy energiaközpontot képviselne, amelyet az égnek szenteltek, egy "axis mundi"-t, amelyet az ember csak addig birtokol, amíg végül meg nem szabadul tőle.

Koncepció és megvalósítás: Lucas Struna

Előadások:

vasárnap, aug. 14. 16:00hétfő, aug. 15. 16:00

6. BIAK CircusTheatrum - Szentivánéji Álmodozók

Shakespeare klasszikus színpadi műve a cirkuszban. Első hallásra talán meghökkentő keresztezése ez a különböző előadó-művészeti ágaknak: színháznak és cirkusznak, valamint zenének és táncnak, de éppen ez a sokszínű eszközrendszer ötvöződik egy különleges összművészeti produkcióvá a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium produkciós projektjében, a CircusTheatrum új előadásában. Mi lehetne alkalmasabb mindezek kifejezésre, mint az Erzsébet-kori színházteremtő misztikus meséje? Tündérek, koboldok, egymást kergető szerelmesek és egy vándorcirkuszi társulat tagjai barangolják be a titkokat rejtő ligetet. Mindeközben a Globe színház játékterét idéző díszletben, a klasszikus cirkusz hagyományos zsánerszámaival hömpölyög előttünk a szerelmesek múlhatatlanul varázslatos története.

Előadók: Diákok

Rendező: Kovács Gábor Dénes

Előadások:

szerda, aug. 10. 14:00csütörtök, aug. 11. 14:00péntek, aug. 12. 14:00szombat, aug. 13. 14:00vasárnap, aug. 14. 14:00hétfő, aug. 15. 14:00

7. Ts Crew: Made In Hong Kong

Egyedülálló hongkongi előadásmód a tánc és a fizikai színházi előadás - a kung-fu, a xiqu (kantoni opera), trükkök, a parkour és az akrobatika ötvözete. A Made in Hong Kong egy olyan nemzetközi város tereiről szól, mint Hong Kong. Az élettérről, a munkatérről, az őszinteség, a szimpátia és a függetlenség teréről, valamint a különböző társadalmi státuszokba való átlépés teréről. Ez a darab nem arra törekszik, hogy választ adjon, inkább tükörként működik, és az élet globális kérdésével foglalkozik.

Művészeti vezető és koreográfus: Hugh Cho

Előadások:

péntek, aug. 12. 17:00szombat, aug. 13. 17:00

 

8. Compagnie Cabas - Desiderata

Az  előadásban hat férfit látunk - legtöbbször a levegőben: repülnek, zuhannak, elkapják vagy épp meglendítik egymást, táncolnak, ölelkeznek, verset szavalnak, brutalitásba fordulnak, hogy aztán annál gyengédebbek lehessenek egymással. Hat férfi ad számot és vonja kétségbe identitását anélkül, hogy megpróbálná meghatározni azt. Mert valójában nincs férfi identitás, ahogyan női identitás sincsen. Nincs kulturális identitás, mert egyetlen előre meghatározott identitás sem képes felölelni egy bizonyos emberfajtát. Férfiakat látunk. Meztelenül vagy épp “csak” kivetkőzve önmagukból, félig férfiakat, vagy épp olyan férfiakat, akik valójában nem is férfiak.

Előadók: Rémi Auzanneau, Hernan Elencwajg, Johannes Holm Veje, Tanguy Pelayo, Baptiste Petit , Martin Richard.

Előadások:

szerda, aug. 10. 20:00csütörtök, aug. 11. 20:00péntek, aug. 12. 20:00szombat, aug. 13. 20:00vasárnap, aug. 14. 20:00hétfő, aug. 15. 20:00

9. Insectotròpics - The Legend of Burning Man

Az előadás Mohammed Bouazizi, egy tunéziai férfi történetén alapul, aki az Arab Tavasz forradalmának szikrája volt, amikor felgyújtotta magát. A darab egy költői utazás, ahol a videóművészet, a festészet, a színház és az élőzene egy brutális és robbanékony multimédiás előadássá olvad össze, amely a 360°-ban körüljárható színpadon garantáltan maradandó élményt nyújt.

Előadók: Laia Ribas, André Cruz, Tullis Rennie, Xavier Martinez, Jan Barceló, Cristina Padilla, Matias Fabbro.

Előadások:

szerda, aug. 10. 23:15csütörtök, aug. 11. 23:15péntek, aug. 12. 23:15

10. A Nagy Utcaszínház – Sacude: Euforia

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Sziget idén is egy nagyszabású utcaszínház előadást hoz el a látogatók örömére. Egy különleges légi utazásra invitál az előadás: a Sacude társulat  egy olyan világba repít, ahol légi akrobaták látványos produkcióját elektronikus zenei kíséret és fényshow teszi különlegessé.

Táncosok: Adrian Perez, Diego Diaz, Guillermina Brandauer, Marta Santacatalina, Quico Torrent, Sara Bernabeu.

Előadások:

Minden nap 23.15-kor, a Nagyszínpad utolsó koncertje után.

Sziget 2022, fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok