Szakmai és közönség díjakat osztottak az első első eSzínház Fesztiválon

2021. October 21.  ·   Fesztivál   ·  szinhazvilag.hu

Október 20-án ünnepélyes keretek között kiosztásra kerültek az eSzínház Fesztivál szakmai- és közönségdíjai, valamint az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai díjai is, amelyek a pandémia miatt a tavalyi évben nem kerültek átadásra. A ünnepi átadóra a Radnóti Miklós Színházban került sor, a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Pál András a Radnóti Színház színésze kapta.

Szakmai és közönség díjakat osztottak az első első eSzínház Fesztiválon

2021. szeptember 17-26. között tartották az ország első online térben rendezett színházi seregszemléjét, az eSzínház Fesztivált. A tíznapos eseményen 21 színház 25 produkcióját nézhette meg a közönség. A vártnál is nagyobb érdeklődés mellett 303.000 órán keresztül aktív nézői jelenlét mellett 31 országból regisztráltak az előadásokra és az ingyenes kerekasztal-beszélgetésekre. A fesztiválra jelölt alkotásokat szakmai zsűri és a nézők egyaránt értékelték, ennek köszönhetően a szeptember 26-i záróestén a fődíjat, azaz a legjobb digitális adaptációnak járó díjat a Kutyaportéka című előadás nyerte. A legjobb női főszereplő Kiss Mari, a legjobb férfi főszereplő Pál András, a legjobb látványtervért járó díjat pedig az Orlando című darab érdemelte ki. A zsűri különdíját a Haragossziget vihette haza. A közönségszavazás eredményképp a prózai kategóriában a Kiváló dolgozók - igaz történetek a gondoskodásról, valamint a gyermek- és ifjúsági kategóriában az Emma csöndje című előadás vihetett haza különdíjat. 
 
Az eSzínház Fesztiválra nevezett produkciókat szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai Radnóti Zsuzsa, Ráckevei Anna, Horváth Csaba, Ujj Mészáros Károly és Légrádi Gergely voltak. A zsűri 4 kategóriában osztott ki elismerést, továbbá egy különdíj odaítéléséről is döntött. A zsűri által értékelt szempontok, kategóriák és díjazottak:
 

 • A zsűri fődíját, amely a legjobb digitális adaptációnak járó díj a Kutyaportéka nyerte (Trafó – Kortárs Művészetek Háza) – az elismeréssel járó pénzdíj: 250.000,- Ft,
 • A legjobb női főszereplőnek járó díjat Kiss Mari kapta (Rendes lányok csendben sírnak – Vígszínház) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150.000,- Ft,
 • A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Pál András kapta (Molière – the passion – Radnóti Miklós Színház) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150.000,- Ft,
 • A legjobb látványtervezésért járó díjat az Orlando kapta (Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a FreeSZFE Egyesület közös produkciója) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150.000,- Ft,
 • A zsűri különdíját a Haragossziget kapta (Szombathelyi Weöres Sándor Színház) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150.000,- Ft.

A zsűri mellett közönség is szavazhatott, így mind a próza, mind a gyermek- és ifjúsági kategóriában megválasztotta, hogy melyik produkció kapja az eSzínház Fesztivál közönségdíját (mindkét kategória győztese 150.000,- Ft pénzdíjban részesül). A nézők szavazatai alapján 

 • próza kategóriában az eSzínház Fesztivál közönségdíját a Kiváló dolgozók - igaz történetek a gondoskodásról című előadás nyerte (Örkény István Színház)
 • gyermek- és ifjúsági kategóriában az eSzínház Fesztivál közönségdíját az Emma csöndje című előadás nyerte (Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház)

Az Alapítvány a Magyar Színházakért kuratóriumának döntése alapján 2020-ban az alábbi díjak és elismerések kerültek átadásra: 
 

 • MŰVÉSZETI DÍJBAN részesültek: Nyakó Júlia és Kovács Zsolt színművészek 
 • KIEMELKEDŐ ADÁSRENDEZŐI MUNKÁSSÁGUK miatt elismerésben részesültek: 
  Farkas Attila és Zilahy Tamás 
 • A Magyar Színházakért MECÉNÁS DÍJÁT 2020-ban Csiszár Dénes kapta. 

 És végül néhány számadat az eSzínház fesztiválról:
 
31 országból követték figyelemmel az előadásokat (számos európai ország mellett, például az USÁ-ból, Egyiptomból, Kanadából, Dél-Afrikából, Izraelből, Ausztráliából vagy éppen Új Zélandról),

 • csupán bérletből közel 400 talált gazdára a nézők között,
 • nagyságrendileg 18 200 000 percen keresztül néztek előadásokat a nézők, amely 303.000 órának felel meg, 
 • 5 ingyenes szakmai élő kerekasztal beszélgetést láthattak az érdeklődök, amelyre összesen több, mint 1000 néző regisztrált.
eszinhaz, szakmai díj, közönségdíj

Képtár

 • Szakmai és közönség díjakat osztottak az első első eSzínház Fesztiválon kép 54741
 • Szakmai és közönség díjakat osztottak az első első eSzínház Fesztiválon kép 54742
 • Szakmai és közönség díjakat osztottak az első első eSzínház Fesztiválon kép 54744
 • Szakmai és közönség díjakat osztottak az első első eSzínház Fesztiválon kép 54745
 

 

Szólj hozzá!


Színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon

Színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy...

Dunakanyari fesztiválvibe egy színházjegy áráért – a színházjegy akcióval idén is ingyenesen látogathatók az esti koncertek.
 
Színház naptár

Vendégváró Fesztivál a Bethlen Téri Színházban

Február 25. és 27. között immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a színházban a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivál nevű kulturális programot.

Meghalt Szurdi Miklós – a Vörösmarty Színház közleménye

A Vörösmarty Színház társulata megrendülten értesült Szurdi Miklós halálhíréről.
Új színdarabok