Meddig lehet bírni 10 méterrel a felszín alatt a jeges Dunában – búvárfelszerelés nélkül?

2019. March 29.  ·   Fesztivál   ·  Színházvilág.hu

Az első alkalommal megrendezett Vidéki Színházak Fesztiválján, az UPSZÍN-en az is kiderül, meddig lehet bírni 10 méterrel a felszín alatt a jeges Dunában – búvárfelszerelés nélkül. A fesztiválnak április 17-19. és április 24-26. között az UP Újpesti Rendezvénytér ad otthont.

Fotó: Veres1 Színház

Gyakran megesik, hogy színházrajongók és csoportok vidékről utaznak Budapestre egy-egy előadást megnézni, az viszont már jóval ritkábban fordul elő, hogy a fővárosból utazunk vidékre egy színházi produkció miatt. Pedig a vidéki színházak sok jó színésszel izgalmas és élményt nyújtó darabokat játszanak. Éppen ezért áprilisban Újpestre érkezik hat vidéki és határon túli színház, hogy bemutatkozzanak a fővárosi közönségnek.

A helyszín a tágas és kellemes UP Újpesti Rendezvénytér, ahol – egymást követő héten szerdától péntekig – kilenc darabbal négy vidéki és két határon túli színház mutatkozik be a budapesti közönségnek. A hat felnőtteknek szóló darab mellett három gyermekelőadást is láthatunk.

A programsorozatot április 17-én, szerdán este a határon túlról érkező Komáromi Jókai Színház nyitja a már klasszikusnak számító, Presser Gábor-Sztevanovity Dusán szerezte A padlással. Csütörtökön délelőtt a kisebbeket meseszínházra várja a tatabányai Jászai Mari Színház és a Veronaki zenekar, akik Gőgös Gúnár Gedeon történeteit varázsolják színpadra, sok énekkel és játékkal. A darab különlegessége, hogy az 1962-ben kiadott Gőgös Gúnár Gedeon című könyv írója, Varga Katalin a Veronaki zenekar énekesének, Tarján Veronikának a nagymamája, aki a trióval a könyvben szereplő írásokból dalokat komponált a népzene, a pop és a blues stílusában.

Ugyanaznap este a Zenthe Ferenc Színház művészei érkeznek a színpadra Salgótarjánból; Tóth Ede és Örkény István A falu rossza című vígjátékát adják elő Mikó István Jászai Mari-díjas, Érdemes művész szereplésével. A darab érdekessége, hogy az Örkény-féle átiratot 40 éve nem játszotta itthoni színház – egészen tavalyig, amikor a Zenthe Ferenc Színház műsorára tűzte. Az eredeti művet a Nemzeti Színház 1874-es kiírására írta meg Tóth Ede, és a darabbal neki ítélték a legjobb műnek járó száz aranyat. A falu rossza azóta is akkora siker, hogy több mint 2500 alkalommal játszották különböző színházakban.

Két ingyenes interaktív gyermekelőadást is hozott a fesztiválra a Karinthy Színház. Indiai népmese az alapja a Szivárvány mesejátéknak, amely április 17-én 10 órakor kezdődik. A mesejátékban három tündér kíséri Tündérországba a nagycsoportosokat és a kisiskolásokat. A Zsuzsika hangja című darabban április 19-én 10 órától a Hamupipőkét alakító Zsuzsikának tanítják meg a gyerekek, hogyan történhet meg a csoda.

Fiatalnak számít a színházi világban a 2014-ben alapított veresegyházi Veres1 Színház. A társulat két alkalommal is fellép a fesztiválon: április 19-én este egy musical-komédia köntösébe bújtatott pszichoanalízisen vehetünk részt Csoportterápia címen: a történet oylan kérdések merülnek fel, hogy például milyen problémákkal küzd egy operaházi balett-táncos, meddig lehet bírni 10 méterrel a felszín alatt a jeges Dunában búvárfelszerelés nélkül vagy, hogy mi történt Velencében ’85 nyarán... Április 24-én Hirtling István és Pusztaszeri Kornél főszereplésével egy tengerparti üdülőhelyre érkezünk Molnár Ferenc klasszikusában, a Játék a kastélyban című darabban.

Egyetlen estén két tánckölteményt is előadnak a Székesfehérvári Balett Színház művészei. Április 25-én A Naplemente és a Zárt függönyök kerül színpadra. 

A programsorozatot Európa legészakibb magyar színháza zárja. A kassai Thália Színház művészei Nyilas Misi és társai mindenki által jól ismert történetét játsszák el. A Légy jó mindhalálig április 26-án este 19 órakor kezdődik az Újpesti Rendezvénytérben.

A fesztivál alatt a Jáde teremben a vidéki színházak archív előadásait vetítik, lesz színházi plakátkiállítást, és koncertet adnak az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola növendékei: április 17-én 17 órától a zeneiskola énektanszaka, április 26-án 17 órától a csellóegyüttes lép fel.

Az esemény programja az UPSZÍN honlapján.

Vidéki Színházak Fesztiválja, UPSZÍN, Újpesti Rendezvénytér

 

 

Szólj hozzá!


Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a...
 
Színház naptár

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...
Új színdarabok