Az utcaszínház izgalmas világa: Bondorodó fesztivál

2020. February 04.  ·   Fesztivál   ·  Színházvilág.hu

Kapolcs legújabb fesztiválja, a Bondoró Utcaszínház Fesztivál egyelőre még újdonságnak számít a hazai fesztiválpalettán. A magát vidám kavalkádként aposztrofáló rendezvény tavaly jött létre hiánypótló céllal: a szervezők a Magyarországon talán kevésbé jól ismert utcaszínházi műfajokat, s a hozzájuk kötődő street art közeget szeretnék népszerűsíteni a közönség számára.

Az utcaszínház izgalmas világa: Bondorodó fesztivál

A Bondoró érdekessége, hogy a kapolcsi utcákat és tereket programhelyszínekké varázsolja, minden pillanatban történik valami, ami mosolyt csal az arcokra. A fesztivál négy napja az egyszeri és megismételhetetlen pillanatoké, testközelből tapasztalhatjuk meg az utcai művészetek erejét. A közönség között játszó masír bandák, az utcákon fel-feltűnő hazai és külföldi óriásbábok, valamint a pantomímesek játéka szinte kézzel fogható.

A május 29-én nyitó Bondoró idén 6 különböző programhelyszínen mutatja meg nekünk az utcaszínház izgalmas világát. A Bondoró Porondon négy napon keresztül gólyalábasokkal, artistákkal és újcirkuszi formációkkal találkozhatnak a látogatók, de lesz tűz show és bohóc show, valamint marionett előadások is. Érkezik a Bab Társulat, akik elhozzák a Bondoró Fenevadjait, világjáró marionettjeivel fellép Sarkadi Bence, helyet kapott a programban a Langaléta Garabonciások, a Ziránó Színház és Boka Gábor Színháza is. De porondra lép majd Papito és a Kajárpéci Vízirevü, a Tűzmadarak cirkusz csoport, valamint a Mágustones és a Kócos Cikusz is.

Emellett a szervezők elárulták azt is, hogy több mint tíz különleges, külföldi attrakcióval és előadással kedveskednek idén a közönségnek. A Bondoró a bemutatkozó nemzetiségek terén is igyekszik színes és változatos kínálatot nyújtani: belga és cseh fellépők, francia és olasz utcaszínházi produkciók is jelen lesznek Kapolcson, de képviseltetik magukat szerb, lengyel, ukrán, sőt spanyol és argentin előadók is.

Mivel a kapolcsi utcaszínház fesztivál ebben az évben egybeesik a május utolsó vasárnapján tartott nemzetközi gyereknappal, a Bondoró szervezői változatos programokkal várják a legkisebbeket is. A MeseKert névre keresztelt bábos programhelyszínen fellép majd az Álomzug Társulás, érkezik a MárkusSzínház, a Szamárfül Projekt, valamint az Évkerék Társulat és Fabók Mancsi is. Lesz továbbá világító bábokat felvonultató Ledpuppets előadás, fellép Vándormuzsikus és a Dobronka Cirkusz, valamint itt látható a Barboncás Társulat és Fekete Dávid műsora is. A gyerekelőadások sorát bővíti a Hahó Együttes, a Kultúrpart Társulat és a Veronaki zenekar gyerekkoncertje is.

Az állandó programok között is találunk gyerekfoglalkozásokat. Lesz Molyolda, Csúzlizda és bábkészítő workshopok is. Emellett folyamatosan jelen lesz társasjátékaival a Játszóház Projekt, szórakoztat a Tintaló Cirkusz, de lesz Fotószínház, Mikropódium és Nyitott Műterem is, ahol az alkotás élményét próbálhatják ki gyerekek és felnőttek egyaránt.

A négynapos rendezvény záró felvonulását egy különleges tűz show adja majd, aminek keretén belül a Bondoró saját főnix madarát láthatja itt először és utoljára a közönség, mielőtt tűzre vetik azt, hogy a következő fesztiválon feltámadhasson hamvaiból.

A zenei programokról itt írtunk.

Bondorodó fesztivál, Kapolcs, pünkösd, család, gyerekek

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest 
 
 
 
Cached at 18:33:30