Öt helyszínen hat bemutatóra készül idén a Radnóti Miklós Színház

2019. September 04.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu, MTI

Hat bemutatóra készül idén a Radnóti Miklós Színház; ebből hármat a színház alternatív játszóhelyén, a Radnóti Tesla Laborban tartanak.

Öt helyszínen hat bemutatóra készül idén a Radnóti Miklós Színház

Október 10-én könyvbemutatóval nyitja meg kapuit a Radnóti Tesla Labor. A Líra csoport ifjúsági kiadója, a Menő Könyvek gondozásában jelenik meg Az önbizalom kód lányoknak című könyv. Az eseményen anyák és lányaik beszélgetnek: Hámori Eszter, Hámori Ildikó, Hernádi Judit és Kováts Adél, valamint Bajor Lili, Szinetár Dóra, Tarjáni Zsófi és Kováts Laura Rozália.

A szomszédban zajló építkezés miatt a színház ebben az évadban is több helyszínen játszik. Az idei évadban is a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Tesla, új nevén Radnóti Tesla Labor, az Ódry Színpad és a Stefánia Palota fogadja be az előadásokat.

Az idei bemutatók sora a Moliére – the passion című darabbal indul. Feridun Zaimoglu, Günter Senkel és Luk Perceval színdarabja négy Moliére-komédia (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) kortárs újragondolása, azok összefűzése egy grandiózus művé. A színdarab világpremierje 2007-ben volt a Salzburgi Ünnepi Játékokon. Magyarországon október 18-án mutatják be Forgách András fordításában, Hegymegi Máté rendezésében. A főbb szerepekben Pál András, Kováts Adél, Sodró Eliza, Porogi Ádám és Schneider Zoltán látható.

Október 20-án mutatják be a Radnóti Tesla Laborban Nick Payne kortárs angol szerző nagy sikerű darabját Csillagképek címmel Lovas Rozi és Brasch Bence előadásában, Szilágyi Bálint rendezésében. Mint írják, a Csillagképek bemutató előadása a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül valósul meg.

Alföldi Róbert rendezi a harmadik bemutatót: Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját Perczel Enikő és Totth Benedek új fordításában. A premier december 21-én lesz a Radnóti Tesla Laborban. Mennyit ér egy házasság? Mit ad számunkra az összetartozás? Hol kezdődik bennünk az ember és hol ér véget az állat? Mi a szerelem és mi a vágy? Többek között ezeket a kérdéseket feszegeti a produkció Kováts Adél, Schneider Zoltán, Lovas Rozi és Vilmányi Benett előadásában.

George Bernard Shaw szatirikus drámáját, A szerelmesek házait, amelyet Péterfy Gergely fordított újra, Valló Péter rendezi, László Zsolt, Sodró Eliza, Porogi Ádám, Hajduk Károly, Kelemen József és Martinovics Dorina szereplésével. A darab két fiatalról szól, akik egymásba szeretnek, és megpróbálják rendesen élni az életüket, de a közeg, amelybe beleszülettek, velejéig züllött és romlott. Az előadást február 23-án mutatják be.

Társadalmi problémát feszeget Schwechtje Mihály filmrendező a GINA című előadásban a Radnóti Tesla Laborban, az előadást közösen írja és rendezi a Radnóti színészeivel és a meghívott művészekkel. A partydrogról elnevezett darab a kiszolgáltatottság, szexuális kihasználás körét vizsgálja egy megtörtént eset alapján, az elkövetők szüleinek szempontjából. Az előadásban részt vesz Hajdu Szabolcs, Kelemen József, László Zsolt, Martin Márta, Schneider Zoltán és Török-Illyés Orsolya.

Az utolsó bemutatót Szőcs Artur rendezi: Peer Krisztián új fordításában Ruzante (Angelo Beolco) Csapodár madárkáját láthatja a közönség Rusznák András, Bálint András, Martinovics Dorina, Lovas Rozi, Pál András és Vilmányi Benett előadásában.

Mindezek mellett a Radnóti Tesla Laborban olyan korábban bemutatott, népszerű produkciók lesznek láthatók, mint az Andrássy Máté - Újvári Milán alkotópáros többszörösen díjazott Elhanyagolt férfiszépségek című mozgásszínházi előadása, Pass Andreától a Staféta-díjas, családon belüli konfliktusokat érzékenyen bemutató Napraforgó című produkció vagy a Mátyás Irén-díjat nyert előadás, Lackfi János Hinták című műve Galgóczy Judit rendezésében. A Trafó Kortárs Művészetek Házával együttműködve lesz látható Kelemen Kristóf, a Radnóti dramaturgja és a képzőművész Pálinkás Bence György Magyar akác című közös előadása, amely számos nemzetközi színházi fesztiválon vendégszerepelt nagy sikerrel, és tavaly elnyerte a Thealter Fesztivál Kritikusdíját.

A Radnóti Tesla Laborral együtt indul a fiatal rendezők összefogása, a Narratíva. Kovács D. Dániel, Szenteczki Zita, Pass Andrea és Hegymegi Máté alkotóközösségének célja, hogy a 2020/2021-es évadtól egy mobil színházi bázist teremtsenek meg egy kamion pótkocsiján, hogy komplex színházi eseményeket tudjanak megvalósítani olyan helyeken is, ahová színház nem jut el.

Az idei évadban a Radnóti Tesla Laborban lesz látható Kovács D. Dániel rendezésében Ungár Júlia fordításában Bertolt Brecht Kurázsi és gyerekei című előadás, Szenteczki Zita rendezésében, Galgóczi Erzsébet műve nyomán a Törvényen belül című produkció, valamint Gogol A köpönyeg című elbeszélése alapján készült A Jelentéktelen című előadás, amelyet Szenteczki Zita visz színre, Csehov Sirályát pedig Hegymegi Máté rendezésében mutatják be.

Radnóti Miklós Színház, új évad, Radnóti Tesla Labor, Alföldi Róbert, Peer Krisztián

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok