Öt helyszínen hat bemutatóra készül idén a Radnóti Miklós Színház

2019. September 04.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu, MTI

Hat bemutatóra készül idén a Radnóti Miklós Színház; ebből hármat a színház alternatív játszóhelyén, a Radnóti Tesla Laborban tartanak.

Öt helyszínen hat bemutatóra készül idén a Radnóti Miklós Színház

Október 10-én könyvbemutatóval nyitja meg kapuit a Radnóti Tesla Labor. A Líra csoport ifjúsági kiadója, a Menő Könyvek gondozásában jelenik meg Az önbizalom kód lányoknak című könyv. Az eseményen anyák és lányaik beszélgetnek: Hámori Eszter, Hámori Ildikó, Hernádi Judit és Kováts Adél, valamint Bajor Lili, Szinetár Dóra, Tarjáni Zsófi és Kováts Laura Rozália.

A szomszédban zajló építkezés miatt a színház ebben az évadban is több helyszínen játszik. Az idei évadban is a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Tesla, új nevén Radnóti Tesla Labor, az Ódry Színpad és a Stefánia Palota fogadja be az előadásokat.

Az idei bemutatók sora a Moliére – the passion című darabbal indul. Feridun Zaimoglu, Günter Senkel és Luk Perceval színdarabja négy Moliére-komédia (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) kortárs újragondolása, azok összefűzése egy grandiózus művé. A színdarab világpremierje 2007-ben volt a Salzburgi Ünnepi Játékokon. Magyarországon október 18-án mutatják be Forgách András fordításában, Hegymegi Máté rendezésében. A főbb szerepekben Pál András, Kováts Adél, Sodró Eliza, Porogi Ádám és Schneider Zoltán látható.

Október 20-án mutatják be a Radnóti Tesla Laborban Nick Payne kortárs angol szerző nagy sikerű darabját Csillagképek címmel Lovas Rozi és Brasch Bence előadásában, Szilágyi Bálint rendezésében. Mint írják, a Csillagképek bemutató előadása a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül valósul meg.

Alföldi Róbert rendezi a harmadik bemutatót: Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját Perczel Enikő és Totth Benedek új fordításában. A premier december 21-én lesz a Radnóti Tesla Laborban. Mennyit ér egy házasság? Mit ad számunkra az összetartozás? Hol kezdődik bennünk az ember és hol ér véget az állat? Mi a szerelem és mi a vágy? Többek között ezeket a kérdéseket feszegeti a produkció Kováts Adél, Schneider Zoltán, Lovas Rozi és Vilmányi Benett előadásában.

George Bernard Shaw szatirikus drámáját, A szerelmesek házait, amelyet Péterfy Gergely fordított újra, Valló Péter rendezi, László Zsolt, Sodró Eliza, Porogi Ádám, Hajduk Károly, Kelemen József és Martinovics Dorina szereplésével. A darab két fiatalról szól, akik egymásba szeretnek, és megpróbálják rendesen élni az életüket, de a közeg, amelybe beleszülettek, velejéig züllött és romlott. Az előadást február 23-án mutatják be.

Társadalmi problémát feszeget Schwechtje Mihály filmrendező a GINA című előadásban a Radnóti Tesla Laborban, az előadást közösen írja és rendezi a Radnóti színészeivel és a meghívott művészekkel. A partydrogról elnevezett darab a kiszolgáltatottság, szexuális kihasználás körét vizsgálja egy megtörtént eset alapján, az elkövetők szüleinek szempontjából. Az előadásban részt vesz Hajdu Szabolcs, Kelemen József, László Zsolt, Martin Márta, Schneider Zoltán és Török-Illyés Orsolya.

Az utolsó bemutatót Szőcs Artur rendezi: Peer Krisztián új fordításában Ruzante (Angelo Beolco) Csapodár madárkáját láthatja a közönség Rusznák András, Bálint András, Martinovics Dorina, Lovas Rozi, Pál András és Vilmányi Benett előadásában.

Mindezek mellett a Radnóti Tesla Laborban olyan korábban bemutatott, népszerű produkciók lesznek láthatók, mint az Andrássy Máté - Újvári Milán alkotópáros többszörösen díjazott Elhanyagolt férfiszépségek című mozgásszínházi előadása, Pass Andreától a Staféta-díjas, családon belüli konfliktusokat érzékenyen bemutató Napraforgó című produkció vagy a Mátyás Irén-díjat nyert előadás, Lackfi János Hinták című műve Galgóczy Judit rendezésében. A Trafó Kortárs Művészetek Házával együttműködve lesz látható Kelemen Kristóf, a Radnóti dramaturgja és a képzőművész Pálinkás Bence György Magyar akác című közös előadása, amely számos nemzetközi színházi fesztiválon vendégszerepelt nagy sikerrel, és tavaly elnyerte a Thealter Fesztivál Kritikusdíját.

A Radnóti Tesla Laborral együtt indul a fiatal rendezők összefogása, a Narratíva. Kovács D. Dániel, Szenteczki Zita, Pass Andrea és Hegymegi Máté alkotóközösségének célja, hogy a 2020/2021-es évadtól egy mobil színházi bázist teremtsenek meg egy kamion pótkocsiján, hogy komplex színházi eseményeket tudjanak megvalósítani olyan helyeken is, ahová színház nem jut el.

Az idei évadban a Radnóti Tesla Laborban lesz látható Kovács D. Dániel rendezésében Ungár Júlia fordításában Bertolt Brecht Kurázsi és gyerekei című előadás, Szenteczki Zita rendezésében, Galgóczi Erzsébet műve nyomán a Törvényen belül című produkció, valamint Gogol A köpönyeg című elbeszélése alapján készült A Jelentéktelen című előadás, amelyet Szenteczki Zita visz színre, Csehov Sirályát pedig Hegymegi Máté rendezésében mutatják be.

Radnóti Miklós Színház, új évad, Radnóti Tesla Labor, Alföldi Róbert, Peer Krisztián

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok
 
 
Cached at 20:30:19