Ez volt az első magyar musical

3 hete  ·     ·  Színházvilág.hu

Az Egy szerelem három éjszakáját az első magyar musicalként tartják számon, számos feldolgozást ért meg: készült belőle film, tévéjáték és lemez is. Noha az akkori művelődési minisztériumban szívesen eltekintettek volna a bemutatótól, 1961. január 12-én zajos siker fogadta a premiert.

Ez volt az első magyar musical

Aczél György többször hívta a direktort, hogy halasszák el a bemutatót, bár írásba ezt nem akarta adni. A színházi főosztály vezetője, Meruk Vilmos új, saját színházzal kecsegtette az igazgatót, ha elintézi, hogy elmaradjon a zenés darab...

Szerencsére ez nem történt meg.

Az úgy kezdődött, hogy Szinetár Miklóst Vámos László rendezővel és Gordon Zsuzsa színésznővel kiküldték az avignoni színházi fesztiválra (a mostaniról itt írtunk). Útközben megálltak Bécsben, és beültek a Kiss Me Kate című musicalre. A fiatal rendezőt annyira megérintette a műfaj, hogy rögtön érezte, ezt neki találták ki...

A darabot a Petőfi Színház mutatta be 1961-ben. Ez a színház volt az első olyan intézmény Magyarországon, amelyik az operetthagyományokkal szakítva a modern zenés művek bemutatóhelyévé vált. A második világháborút követően először itt adták elő – nagy sikerrel – a Koldusoperát is.

Ungvári Tamás irodalomtörténész, dramaturg szervezte meg az alkotói gárdát. A színművet Hubay Miklós írta. A dalszövegeket a költő, műfordító Vas István alkotta meg, a zeneszerző pedig Ránki György volt. A bemutatón Petrovics Emil vezényelte a zenekart. A fő szerepeket Margitai Ági, Bodrogi Gyula, Sennyei Vera, Agárdy Gábor, Miklósy György és Horváth Tivadar játszotta. A premier rendezője egy szinte kezdő színházi rendező, Szinetár Miklós volt.

A darab librettóját Radnóti Miklós sorsa ihlette.

A hazai színház történetében először a magyar értelmiség megpróbált szembenézni azzal, hogy mi történt a második világháború alatt, hogyan viselkedett a magyar társadalom, mit nem tettünk meg, amit meg kellett volna tenni...

A darabból 1967-ben Révész György filmet forgatott, a főszerepekben Tóth Benedekkel, Venczel Verával, Darvas Ivánnal, Latinovits Zoltánnal, Sinkovits Imrével, Kállai Ferenccel, Major Tamással és Bodrogi Gyulával. A musicalt azóta számos felújításban játszották, tévéváltozatát 1986-ban mutatták be.

Bemutatója dátuma a Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezésére 2012 óta a magyar musical napja.

Forrás: Wikipédia, NOL

Egy szerelem három éjszakája, musical, Szinetár Miklós, Petőfi Színház, film

 

 

Szólj hozzá!


Az Átrium is felkészült az új színházi évadra

Az Átrium is felkészült az új színházi évadra

Augusztus 21-től ismét nyitva az Átrium! Noha a kulturális kormányzat a 2019-re tervezett tao 77 százalékát elvonta a színháztól, jelentősen...
 
Színház naptár

Színház a református templomban

A Pozsonyi úti református templom altemplomának felújított színpadán mutatja be Pozsgai Zsolt Mátyás és Janus című darabját szeptemberben a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház társulata.

Ösztönös zseni volt... – Soós Imre emlékére

"Ösztönös zseni volt, de hamar a politika játékszere lett, majd a démonai rabja..." – apró kiegészítésekkel az Újságmúzeum posztját tesszük közzé.
Új színdarabok