346 éve ezen a napon halt meg Molière – a Képzelt beteg előadása után esett össze

2019. February 17.  ·     ·  Színházvilág.hu

346 éve ezen a napon, a színpadon halt meg Molière, a klasszikus francia színjátszás megteremtője. A sors fricskája: a "Képzelt beteg" egyik előadása után esett holtan össze.

346 éve ezen a napon halt meg Molière – a Képzelt beteg előadása után esett össze holtan

Nagy fájdalmai voltak  – vért is hányt – az egész előadás alatt, de végigcsinálta, hogy meglegyen a bevétele a társaságnak. Ahogy a függöny legördült, összeesett, és rövid szenvedés után már nem tért magához. Két pap is visszautasította az utolsó kenet feladását, a harmadik már későn érkezett – ekkorra már hazaszállították a vérző színészt. A babona, amely szerint a színészek számára szerencsétlenséget hoz a zöld szín, az ő halálának apropóján született: ilyen színű ruhában volt ekkor.

Színészeket nem temethettek megszentelt földbe, ezért csak Armande Béjart (az özvegye) közbenjárására, XIV. Lajos külön engedélyével búcsúztatták el – éjszaka. 1817-ben vitték át maradványait egy pantheonból a Pére Lachaise temetőbe.

Forrás

Molière, Képzelt beteg, színházi babona

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok