Veszprémi Petőfi Színház


CímVeszprém, 8200, Óvári Ferenc utca 2.
Veszprémi Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház története

Veszprém városában a polgárság érdeklődése, a lakosság kulturális igénye hívta életre a színház intézményét. A XIX. század elején már létezett egy színházpártoló mag Veszprémben, főként az iskolai színjátszók köré csoportosulva. A veszprémi színházi élet legkorábbi régészeti lelete, a legrégibbi veszprémi színlap 1814-ből való. A század második felében aztán mind több vándortársulat fordult meg a városban: változatos repertoárral és az ország neves színművészeivel pezsdítették fel a polgárság mindennapjait. Az élénk színházi kultúra mind türelmetlenebbül kívánt saját színházépületet, melynek felépítését növekvő társadalmi mozgalom segítette elő. A "Színházpártoló Egyesület" elnöke, Óváry Ferenc, például jelentős összeggel járult hozzá az építkezés kiadásainak fedezéséhez.

A színház épülete

1908. szeptember 17-én megnyílt a Petőfi Színház, mely Medgyaszay István tervei alapján épült. Az intézmény a már meglévő Korona Szálló, s Kaszinó épületéhez kapcsolódott. Stílusa Medgyaszay* több éves kutatómunkájának eredményét tükrözte, melynek során a magyar népi művészetet, s keleti gyökereink kultúráját tanulmányozta. Nemzetközi jelentőségű, hogy a vasbeton művészi formálását összekötötte a magyar nép ősi hagyományainak alkalmazhatóságával. Az új "magyar stílus", a magyarországi szecesszió megnyilvánulása lett a Színház épülete, melyet Nagy Sándor festőművész üvegfestményei díszítettek.

Önálló társulat

Bár a város kiharcolta saját kőszínházát, önálló társulat működésére még sokáig kellett várni. Az intézmény félig-meddig művelődési házként funkcionált, illetve magyar és külföldi, vegyes színvonalú vendégelőadások befogadására korlátozódott. A polgárok azonban saját színtársulatot követeltek, mely 1961-ben, Veszprém megye vezetőinek összefogásával jöhetett létre. Az alapító okirat máig érvényes missziót fogalmazott meg:

..alakuljon egytagozatú prózai színház a mai életet, a mi korunkat kifejező műsorpolitikával, középpontban magyar művekkel, új magyar drámákkal, teremtsen városi jellegű színházkultúrát egyenletes színvonalú előadásokkal..

A Színház élete e küldetés jegyében indult, sorsa sokáig összeforrt a magyar dráma sorsával. A Veszprém megyei közönség hatalmas lelkesedéssel látogatta saját színházát, az előadások, a színművészek állandó témát szolgáltattak a város polgárainak. A Színház mindenkori vezetői próbáltak megfelelni a velük szemben támasztott igényeknek: izgalmas, kortárs magyar és külföldi darabok, illetve halhatatlan klasszikusok kerültek műsorra, remek művészek előadásában. A színház épületét 1988-ban felújították** és kibővítették, hogy minél alkalmasabb legyen az állandó művészi munkára. Veszprémben évtizedeken keresztül magas színvonalon pezsgett a színház élete, mely az utódok számára is követendő utat mutat.

* MEDGYASZAY ISTVÁN (1877-1959)

Medgyaszay István példás szorgalommal, saját erejéből, kőművesinasból lett építészmester. A budapesti Állami Főreáliskola elvégzése után Bécsben dolgozott, majd felvételt nyert a bécsi Képzőművészeti Akadémia mesteriskolájába, s ezzel párhuzamosan a bécsi Műegyetemre. Diplomái megszerzése után Münchenben, Berlinben, Párizsban dolgozott, s tanulmányozta a vasbeton-építészetet. A veszprémi teátrum tervezésére 1906-ban kérték fel. A megbízás kötöttségeit kitűnő összhangba hozta az épület többféle funkcióival, hiszen a színházat egy már meglévő épület, a Korona Szálló, s a hozzá kapcsolódó Kaszinó kibővített épületéhez kellett kapcsolnia. A vasbetonból készült épület szerkezeti-formai újdonságát egy bécsi építészkongresszuson prezentálta, s nagy horderejűvé vált A vasbeton művészi megoldása c. előadása. Az épület stílusa a .magyar szecesszió., a magyar népi művészet, s keleti gyökereink mélyreható tanulmányozását tükrözte. 1909-ben Sopronban, hasonló szerkezetű és felépítésű színházat tervezett. Magyarországon és külföldön számos, díjnyertes köz- és lakóépület, illetve templom készült tervei alapján. (a gödöllői két műteremház, a rárósi Sírbolt-templom, a nagykanizsai színház, budapesti Lyceum, Nemzeti Pantheon, stb.

** REKONSTRUKCIÓ

A technika, s a színházművészet műszaki igényeinek fejlődésével egyre korszerűtlenebbé vált Színházunk eredeti épülete. Az elektromos felújítás, a színpad technikai feltételeinek folyamatos fejlesztése mind sürgetőbbé tették a rekonstrukciót, s az épület kibővítését. A Színház eredetileg inkább befogadásra, s nem az állandó művészi munkára készült, ezért szükségessé vált egy nagyobb igazgatási s üzemeltetési apparátus kialakítása, stúdiószínpad építése, s főként a színpad-gépészeti igények kielégítése. A munka tervezése már 1977-ben megkezdődött, de a teljes rekonstrukciót csak 1988-ra fejezték be. Az építési fázis alatt a színház a mai Városi Művelődési Központ épületében működött. A felújítás keretében megvalósult az épület külső rekonstrukciója, bejáratainak, közvetlen városi környezetének átszervezése, stúdiószínpad létesítése, részben föld alá süllyesztett kiszolgáló szerepű bővítmény kialakítása (itt kaptak helyet az irodák, műhelyek, gépészeti egységek). A színpad felszerelésének, technikai feltételeinek korszerűsítése mellett a színházban belsőépítészeti rekonstrukció is megvalósult.

 
Hírek és rajongók
 

Közeli előadások a helyen

80 vödör levegő

80 vödör levegő

Veszprémi Petőfi Színház · Veszprém
March 23. (19:00)
PETŐFiFJÚ - Ősbemutató

PETŐFiFJÚ - Ősbemutató

Veszprémi Petőfi Színház · Veszprém
March 24. (19:00)
PETŐFiFJÚ - Ősbemutató

PETŐFiFJÚ - Ősbemutató

Veszprémi Petőfi Színház · Veszprém
March 25. (19:00)
PETŐFiFJÚ - Ősbemutató

PETŐFiFJÚ - Ősbemutató

Veszprémi Petőfi Színház · Veszprém
March 29. (19:00)
PETŐFiFJÚ - Ősbemutató

PETŐFiFJÚ - Ősbemutató

Veszprémi Petőfi Színház · Veszprém
March 31. (19:00)
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Országúton: Fellini filmjét viszik színre a Békéscsabán

Országúton: Fellini filmjét viszik színre a...

Ez lesz a Jókai Színház színház "nagy klasszikusa" az évadban – a színpadi adaptációt Kiss József készítette és rendezi.
 
Színház naptár

LENNI vagy NEM LENNI? – gála a Pécsi Harmadik Színház életben maradásáért

Noha neves művészek mondanak le bevételükről a teátrum javára és civil szervezésben is érkeznek a támogatások, a szakmán belüli felajánlások, a Harmadik Színház továbbra is küzd az életben maradásért. Március 15-én 17 órakor a színházban egy nagyszabású gálaműsor lesz, mellyel mintegy félszáz népszerű színművész...

24 órán át folyamatosan játssza ugyanazt a hétperces jelenetet a színésznő

A londoni Young Vic színház The Second Woman című előadásában lép fel Ruth Wilson, Golden Globe- és Laurence Olivier-díjas színésznő.
Új színdarabok
Mefisztó
Mefisztó
Budapest 
Mefisztó
Mefisztó
Budapest 
Mefisztó
Mefisztó
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest